Нелеп обир за близо половин милион лева в Монтана. Фалшив инкасо служител взе оборота на хипермаркет в града, като не е използвал насилие или оръжие.

Около 1 час след като магазинът отворил врати, мъжът влязъл, облечен като служител на фирма за инкасо, представил се като такъв и поискал оборота, информира NOVA.

Касиерката му ги предала доброволно и той излязъл с 450 000 лева.

Тя се усъмнила, че има нещо нередно, след като мъжът не й дал бележка за получената сума.

Според инкасо фирмата, който обслужва обекта, мъжът не е бил облечен с тяхна униформа.

„Измамата е извършена от лице, което се е представило като длъжностно – служител на охранителна фирма, която извършва инкасото. Един е взел парите, колко са били отвън не е ясно”, заяви Ралица Петкова, наблюдаващ прокурор.

По думите й сигналът е подаден 2 часа по-късно.

Полицията ще изяснява тепърва дали има участие на вътрешен човек. Започнало е издирване на обирджията. 

"Оказваме пълно съдействие на разследващите органи. Бихме искали да уверим, че в нито един момент и по никакъв начин сигурността на нашите клиенти и служители не е била застрашена. Въпреки това предприехме незабавно допълнителни и конкретни мерки за сигурност. Хипермаркетът в Монтана функционира нормално. В момента тече разследване и не можем да коментираме допълнително", заявиха в официален коментар от хипермаркета. 

Случаят коментира и Николета Атанасова, председател на Българската камара за охрана и сигурност.

„Не е лесно да се откраднат половин милион лева, това изисква предварителна подготовка и познаване на пропуските в системата за сигурност.

В този случай има пропуски и от страна на охранителната фирма и от страна на клиента – в случая магазина", каза Атанасова.

"Охранителната фирма трябва да е подала списък с имената на служителите, които имат право да взимат инкасото. Охранителната фирма е направила график на взимането на инкасото – очевидно е един път в седмицата. За един такъв магазин, който генерира сериозен оборот, един път в седмицата е апетитно за криминалния контингент”, заяви председателят на Българската камара за охрана и сигурност.

 Тя посочи, че има вероятност от магазина да са познавали човека, а не изключва и версията, че самата касиерка може да участва в схемата.