Фалшиви новини за киселото мляко

29 Март 2018 | 01:02
0 коментара
Общество

Всезнаещи потребители агресивно (понякога и доста убедително) разпространяват конспиративни теории в мрежата, включително и за киселото мляко. А то е светиня за българина и сме особено чувствителни по темата. Красноречието обаче не означава истина, за нея имат думата специалистите.

Те също присъстват в медийното пространство, но не така атрактивно и агресивно, за да се четат масово. Те, специалистите (диетолози, технолози в хранително-вкусовата промишленост, микробиолози), опровергават разпространяването на митовете с научни факти ,както е редно.

Ето най-често срещаните твърдения:

В киселото мляко има консерванти, затова е с дълъг срок на годност.

Голямата ни мъка е, че млякото не вкисва както едно време. Причината не са консервантите (не се слагат в млякото), а коренно променените хигиенни условия при добив и производството на киселото мляко. За разлика от преди 25-30 години.

Сега, чрез модерни технологии, не се допуска замърсяване с патогенна флора и дрожди, които вкисват млякото. Причина за дългия срок на годност е и закваската. Оригиналното българско кисело мляко се заквасва с две бактерии –уникалната лактобактериум булгарикум и стрептококус термофилус.

От първата идва киселият вкус, но и бързото разваляне на млякото, от втората - сладникавият вкус и по-голямата трайност.

 

g
Снимка: Pinterest

 

Затова се използва комбинацията от двете, но някои производители наблягат на втората, когато нямат добри условия за съхранение и производство. Така млякото издържа дълго време, но липсва полезната българска бактерия, или е в малко количество. Купувайте мляко само по БДС, ако искате да сте сигурни в качеството.

В сегашното мляко има нишесте. Твърдението се осланя на факта, че млякото има по-мек, плътен и сметанов вкус, отколкото в миналото.

 

g
Снимка: Pinterest

 

Според специалистите не се слага нишесте или други материали, причината за необичайния вкус е в използваната за закваска вече споменатата бактерия стрептококус термофилус, а не обичайната лактобацилус, която дава традиционния възкисел вкус. Тоест такова мляко не е типичното българско кисело мляко и не би трябвало на етикета да съществува това име.

В киселото мляко има сухо мляко. Да, така е, особено през лятото, когато кравите са на паша, тоест поемат по-водниста храна. Но процентът е малък и е по стандарт, и се отбелязва на опаковката.

 

g
Снимка: Pinterest

 

Истинското мляко е гъсто и не отделя вода. Точно обратно, истинското мляко отделя водичка след като се гребне от него с лъжичка. Това е и един от критериите дали млякото е истинско.

Млякото е вредно и не трябва да се консумира от възрастни хора. Има някои хора (и малки, и големи), които имат алергия към белтъка на кравето мляко или им липсва ензимът лактаза, който разгражда млечната захар (лактоза). На други с хронични слузобразуващи болести млякото също може да не се отразява добре.

 

g
Снимка: Pinterest

 

Но за всички останали здрави хора киселото мляко е чудесна храна, богата на естествени пробиотици, калций, мазнини и т.н. И да не забравяме, че последните препоръки на СЗО за здравословно хранене са традиционното хранене.

Нашата генетична и ензимна система са програмирани за храните, които са консумирали нашите предци.  А киселото мляко е основна храна на българина от столетия.

 

g
Снимка: Pinterest

 

Трябва да се консумира само нискомаслено мляко.

Ако приемем кърмата за златен стандарт за истинска човешка храна, то тя е с масленост около 3%. Това отговаря на въпроса какво мляко да консумираме. Последни проучвания показаха, че пълномасленото мляко е много по-полезно от нискомасленото, дори може да предотврати появата на диабет тип 2.

 

g
Снимка: Pinterest

източник: Edna.bg

Добавете Вашия коментар

TOP