Фалшиви монети от по 1 лев плъзнаха из търговската мрежа

31 Октомври 2016 | 08:41
0 коментара
Общество
Фалшиви монети от по 1 лев плъзнаха из търговската мрежа

Фалшиви монети от по 1 лев плъзнаха из търговската мрежа на Добрич, съобщава „Телеграф”. Имитацията е перфектна, тъй като дори търговците не могат да познаят ментето. Монетата е бяла ламарина. Различава се от оригиналната само след задълбочено вглеждане и сравняване. Жълтият кръг в края е по-блед от истинския лев, почти бял, а на гърба св. Иван Рилски е изписан с малко по-големи букви, отколкото в оригинала. Думата „България” обаче е докарана едно към едно.Освен всички разлики на грамаж ментето е по-леко и всеки по-як българин може да огъне ламарината. При хвърляне от височина 20 см, истинската монета пада на ези или на тура, докато фалшивата прави няколко въртеливи движения, преди да се стопира.

При опит да се пазарува с фалшивото левче, повечето търговци признават, че трудно биха различили ментето от истинския лев. „Вземам монетата и това е. Нито имам време да се влеждам в нея, нито пък да я претеглям дали е по-лека”, обясниха те.

Засега фалшивите еднолевки се засичат само в банките от оборотите на фирмите, които правят инкасо. Не е ясно колко ментета се подвизават в чекмеджетата на търговците, не е ясно дали това е само в Добрич, както не е ясно и дали „майсторите” не са вече готови с ментета монети от по 2 лева.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP