Facebook ще премине към дистанционна работа

22 Май 2020 | 06:57
0 коментара
Любопитно

Facebook иска да стане компания за пример как се работи дистанционно. Нейният основател Марк Зукърбърг обяви, че дори и след края на пандемията голяма част от служителите ѝ ще продължат да работят от домовете си или където им е удобно.

Цитиран от онлайн изданието The Verge, Зукърбърг казва, че Facebook ще бъде своеобразен лидер за работа от дистанция, особено за компания с подобени размери. Първоначално служителите ще могат да поискат от ръководителите си да продължат да работят от разстояние и след края на ограничителните мерки.

Зукърбърг очаква, че до края на това десетилетие над половината от служителите на ИТ гиганта ще работят от дистанция. Разбира се, някои длъжности не позволяват това, но всички останали, ще имат възможност да избират.

"Трябва да направим това по обмислен и отговорен начин, затова ще има доста анализи. Смятам, че в близките десетина години ще можем да направим така, че половината от компанията постоянно да работи дистанционно", казва Зукърбърг.

Подобно решение е сериозна промяна в начина на мислене на ИТ гиганта. Според Зукърбърг това няма да доведе до особено спестяване на разходи за компанията. Причината е, че ще е нужно създаване на повече местни офиси, където служителите все пак да могат да отидат, да провеждат срещи и да имат представители.

Също така ще са нужни и повече софтуерни инструменти, за да може да се покрият всички работни нужди на служителите. Някои от тези инструменти тепърва ще трябва да се създават и това също ще изисква сериозни инвестиции, казва Зукърбърг. Също така ще трябва да се инвестира и в допълнителна киберсигурност.

Зукърбърг казва, че работата от дистанция неизбежно е щяла да се превърне в приоритет за всички компании. Според него пандемията просто ускорява тази тенденция драстично. Той казва, че е нясно, че ще има и много хора, които предпочитат да продължат да работят в офис, но това изглежда, че няма да е възможно още доста време.

Зукърбърг смята, че това ще доведе и до положителни промени. Ще се ускори работата по някои технологии като виртуална и добавена реалност, чрез които ще могат да се създават услуги за провеждане на срещи и конференции от дистанция. Ще има и неизбежни промени в културата на компанията и начина на мислене на хората.

 Vesti.bg.

Той споделя, че работата от разстояние на него лично не му пречи, но не очаква да продължи с нея и след края на пандемията. Причината е, че иска да е сред служителите по-често, така че ще продължи да посещава офисите на компанията и занапред.

Добавете Вашия коментар

TOP