Евростат: Българките и румънките стават майки най-рано в ЕС

28 Март 2018 | 21:35
0 коментара
Общество

В България и Румъния е най-висок процентът на майките тийнейджърки. Франция и Швеция са с най-висока плодовитост в Европа, но раждаемостта в ЕС е по-ниска от необходимото, за да може да се поддържа населението, съобщиха от Евростат.

Испания и Италия са на дъното в класацията, заедно със страните от южната част на Европа, които страдат от икономически проблеми. Това е и част от причините, раждаемостта там да е по ниска, отколкото на север.

В целия съюз през 2016 година са родени 5,148 милиона бебета, сравнено с 5,103 милиона през 2015. Като цяло, общата плодовитост на ЕС е била 1,60 бебета на жена. Франция е лидер в плодовитостта с 1,92 деца на жена, следвана от Швеция с 1,85, Ирландия с 1,81 и Дания и Великобритания (и двете с 1,79). Испания и Италия са последни с 1,34 раждания на жена, над тях се нареждат Португалия(1,85), Кипър и Малта (и двете с 1,37), Гърция(1,38) и Полша(1,39).

В Германия, където този коефициент е 1,589 раждания на жена, се отбелязва рекорден брой бебета през 2016 година. Там се забелязва и увеличена раждаемост, от страна на жените без германско гражданство, последвани от голям брой жени емигранти.

От федералния статистически институт обявиха, че при германките броят на ражданията е нараснал с 3%, докато децата родени от майки без гражданство са нараснали с 25%. Жените в ЕС раждат първото си дете средно на възраст от 29 години, като най-рано това се случва в България (26 години), а най-късно в Италия (31 години). В България, Румъния и Холандия е най-висок процентът на майките тийнейджърки. Финландия пък води в класацията по най-многодетни майки. Там всяка десета майка има четири или повече деца. Европейците имат все по-малко деца през последните десетилетия, като най-ниско е нивото на раждаемостта през 2002 г., когато са се родили 5 милиона деца и до 2014 г. се наблюдава значителен застой.

Според Евростат 2,1 (деца на жена) е най-доброто възможно постижение, за да може населението да се снабди с млади хора, но и да запази размера на населението си, при липса на миграция.

Миграцията е и най-горещата политическа тема в ЕС. Особено след като, много дясно ориентирани партии отбелязаха успех и в Италия и в Германия на скорошните избори и то само с антиимигрантска предизборна кампания. Тези проблеми са чувствителна тема от 2015 г., когато емигрантската криза, доведе повече от един милион бежанци и емигранти в Европа. /АФП
 

Добавете Вашия коментар

TOP