Евросредства за работодатели наели лица с увреждания

17 Август 2018 | 10:39
0 коментара
Бизнес

Агенцията по заетостта започна да набира заявки от работодатели за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания.

Заявките ще се приемат по новия компонент II на проект „Обучения и заетост за младите хора” – за безработни лица с трайни увреждания до 29 години включително, и по новия компонент II на проект „Обучения и заетост” – за безработни лица с трайни увреждания на възраст над 29 години.

И двата проекта се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Работодателите ще бъдат стимулирани максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място, съобщават от Областен информационен център - Благоевград.

Със средства от ОП РЧР ще бъдат поети възнагражденията на наетите от тях лица за 24 месеца. Ако работодателите задържат служителя 6 месеца след този срок, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от 6 минимални работни заплати, установени за страната.

Размерът на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по новия компонент II на проект „Обучения и заетост за младите хора” е 8 854 936 млн. лева, а на проект „Обучения и заетост” – 10 000 000 млн. лева.

Заявките за свободни работни места ще се разглеждат по реда на тяхното подаване до изчерпване на финансовия ресурс. Очакванията са с планираните средства да се осигури заетост на 200 младежи до 29 години и 800 лица над 29 години с трайни увреждания.

Към момента по проектите „Обучения и заетост за младите хора” и „Обучения и заетост” устроените на работа хора с увреждания са 884. Целта на изпълнението на новия компонент II по двата проекта е да се даде допълнителна възможност за устойчива заетост на една от най-уязвимите групи на пазара на труда, като по този начин се предотврати изпадането й в продължителна безработица, загубата на трудови умения и социалната изолация.

Всеки работодател, който желае да наеме безработни лица с трайни увреждания по компонент II на проектите, може да подаде заявка за разкриване на свободни работни места във всички бюра по труда в страната.

Добавете Вашия коментар

TOP