Европредседателството - акцент в декларациите на ПГ при старта на новия политически сезон

11 Януари 2018 | 11:15
0 коментара
Политика

Новият политически сезон започна в деня на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. В декларациите на парламентарните групи основен акцент бе политиката, която ще се води по време на председателството.

ГЕРБ - справянето с корупцията няма алтернатива

В декларацията от името на ПГ на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов призова политиците да работят всеотдайно за националните интереси на страната. „Вярвам, че новата година ще е динамична и ползотворна. 44-ият парламент е първото НС, което ще запише в програмата си домакинство на 6 парламентарни събития по време на председателството на Съвета на ЕС. Предстои да покажем политическа култура и лоялност към европейските ценности. Народът на България не иска да бъдем фон на Европа, желаем нашият глас да се чува все по-силно. Обръщам се към всички депутати да си дадем сметка, че нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България, добави Цветанов. Той призова всички да се ръководят от националния интерес на страната. „Нямаме намерение да принизяваме ролята на опозицията в политическия ни живот. Очакваме политическите послания от опозицията да бъдат състоятелни и добре аргументирани. Намеренията да се провокират страсти по време на председателството на ЕС няма как да постигнат големия ефект, който се цели. Българският народ демонстрира вече по-осъзната европейска съпричастност. Българинът истински се интересува от работата на европейските институции. Хората очакват по време на председателството да се търсят и вземат решения по важни за страната ни проблеми”, каза Цветанов. Той добави, че по време на Българското председателство ще отделят специално внимание на темите миграция, сигурност, отбрана и дигитализация. Приоритетите за председателството ни са заложени от Председателската Тройка: Първият е свързан с икономическото развитие, работни места, растеж и конкурентоспособност. Вторият е свързан със социалните политики на ЕС. Третият приоритет е изграждането на енергийния съюз и политиката за климата. Четвърти приоритет е сигурност и правосъдие, като в него попадат въпросите за миграция и правосъдие - две теми, които са изключително важни за България. Петият ни приоритет се отнася до външнополитическите акценти в работата на ЕС, които отново взаимодействат с теми като сигурността и миграционната политика. Ангажиментите на българския парламент по време на председателството ни са сериозни и отговорни, но те няма да осуетят намеренията ни да изпълним предварително планираната законодателна програма, а само могат да стимулират националното ни законотворчество, подчерта Цветанов.

БСП - конструктивна, но не е и мълчалива

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в първите 10 дни на новата 2018 година реалността ни показа, 10 големи проблема и един шанс и възможност – европейското председателство. Европейското председателство е шанс за визионерство, както за Европа, така и за България. Европейското председателство е шанс да изчистим образа на България, шанс правителството на Бойко Борисов да не си затваря очите за проблемите, заяви Нинова.

Топим се като народ, по-малко се лекуваме, по-малко се образоваме, корупцията е взема връх, престъпността е превзела всичко. Народът е на улицата. Това е картината за първите десет дни на 2018 година. Властта не реагира адекватно, но народът реагира. Народът е на улицата – протести, протести, протести, заяви Нинова. Всички тези проблеми се дължат на сбъркана политика на моделите на управление, заяви още Корнелия Нинова и посочи, че БСП като алтернатива предлага коренна промяна на съществуващите модели. На 17 януари ще внесем вот на недоверие за корупция. Някои казват – защо го правим на прага на председателството. Правителството няма да падне. Правим го, защото правителството създава условия 10 млрд. лв. да се крадат годишно. Защото според „Евробарометър“ 83% от българите сочат корупцията като основен проблем на държавата.

Според българските фирми и българските работодатели – 88% от тях казват, че обществените поръчки се оценяват субективно. Ние няма да мълчим пред това. Казвате 6 месеца да мълчим. Не! Това не са наши думи, а общи оценки на народа и на партньорите. Председателството е шанс да изчистим образа на България. Нека това председателство бъде не само оценено като добро домакинство, а България да постигне две цели - накрая европейските партньорите и народът да кажат, че за тези 6 месеца корупцията е намаляла и поне малко стандартът на живот в страната се е доближил до този на европейските граждани. Това за нас би била успешна политика на председателството. Ние ще работим за това. Ще бъдем конструктивни, но не мислете, че ще мълчим, когато правите грешки и вместо постигането на тези цели водите България назад, подчерта Нинова.

ОП – Европредседателството утвърждава патриотичните формации като надежден партньор

От името на ПГ на ОП Волен Сидеров заяви, че ОП ще бъдат гарант, че линията за повишаване на стандарта на живот, стандарта на бизнес и социалния климат, ще продължи. Пожелавам да се излекуваме от най-лошата българска болест - завистта, злобата и мазохизма. Това самооплюване може само ние да си го направим, че сме най-лошите, смята лидерът на Атака. „Днес започваме председателството с невиждано до момента управление - през целия преход, патриотични формации не са участвали в управлението. Светът от 2007 г. насам се промени и това се вижда ясно, неолибералната доктрина отстъпва“, каза Волен Сидеров.

Според него България ще покаже, че управлението е стабилно и намеците за нестабилност, несигурност не са верни, защото отразяват различието, което придава многообразие, а не води до разделение или срив. „Председателството ще завърши с убеждението на европейските партньори, че патриотичните формации са надежден партньор. Този процес върви из цяла Европа. От там нататък Европа няма да е същата и България е в крачка с тези европейски и световни тенденции. Тенденции да има по-голяма доминация на консервативните идеи“, убеден е Волен Сидеров.

ДПС – Няма стабилни Балкани без Турция

В декларацията на ДПС лидерът на партията Мустафа Карадайъ каза, че политическото събитие, с което започва новата година за страната безспорно е поемането на председателството на Съвета на ЕС. България влиза в тази отговорна роля за първи път. Ние от ДПС осъзнаваме колко е важно за страната да изпълним със съдържание тази роля, да покажем на европейските партньори гостоприемство, управленския ни потенциал и активна роля при решаването на европейските проблеми, допълни Карадайъ.

Трябва да настояваме в дневния ред на европейските институции да влязат и важните за страната ни теми - Шенген и еврозоната, темата за мястото на страните от Западните Балкани в ЕС, добави Карадайъ.

Той каза още, че по време на определянето на приоритетите ни за председателството не е бил чут гласът на ДПС.

„Не беше изведен като акцент превръщането на Балканите в зона, свободна от радикализми и етнонационализми. Ние ще продължим да работим активно в тази посока като либерална партия. България може да представи българския етнически модел като модел за мирно развитие, устойчива демокрация и просперитет. Българският етнически модел, чиито идеолог е д-р Ахмед Доган, е моделът, който не само създаде условията, но и успешно реализира мирния преход от тоталитаризъм към демокрация, подчерта председателят на ДПС. В ДПС смятаме, че стабилността на Балканите е в пряка зависимост от скоростта на протичане на процесите в страните от Западните Балкани, а и засилване на диалога ЕС-Турция. Не може да има трайно стабилизиране на Балканския регион, без включване на Турция в общоевропейските процеси, колкото и трудно да изглежда това към този момент, отбеляза Карадайъ.

Воля - Повишаване на стандарта на живот във всичките му компоненти

„Воля” ще работим за повишаване на стандарта на живот във всичките му компоненти – доходи, сигурност, образование, здравеопазване, възможност за спорт. Надяваме се, че в това наше благородно, богоугодно и народоудобно дело ще бъдем последвани в максимален брой народни представители от всички политически партии, заяви Веселин Марешки в декларация от името на ПГ на „Воля”.

Веселин Марешки призова колегите си в парламента да бъдат по-смирени и по-самокритични. Според него в прочетените преди неговата декларации на останалите ПГ се наблюдава безочието на хората, участвали в управлението на България, когато страната е била разграбвана. „Да живее България. Просперитет и благоденствие на България и българския народ”, каза Марешки. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP