Европа ни притиска за мерки и у нас

19 Октомври 2020 | 17:58
0 коментара
Общество

Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, на неговите министри и на Националния оперативен щаб, че до нови КПП-та и затваряне на градове няма да се стигне, България най-вероятно ще бъде притисната отвън да затегне доста сериозно мерките срeщу COVID-19.

По информация на Lupa.bg правителството съвсем искрено не желаело да прибягва повторно до драстичните мерки, както през месеците март и април по-рано през годината.

Въпреки драстичния скок на новозаразени с коронавирус управляващите се страхували много повече от икономическата катастрофа, която ще настъпи след ново блокиране на държавата.

Тези планове на родната власт обаче щели да бъдат осуетени от страна на Европа. Въпреки нежеланието на кабинета, Министерски съвет настойчиво щял да бъде „посъветван” да последва примера на европейските си партньори и да въведе новата строга порция мерки срещу COVID-19 и у нас.

Днес стана ясно, че редица европейски страни правят крачка назад и отново налагат суров контрол.

В Белгия например от днес има частична блокада, която включва затваряне на баровете и ресторантите за месец. Както и вечерен час.

В Австрия правителството на Себастиян Курц също въведежда по-строги мерки, които влизат в сила от 23 октомври и ще са валидни 28 дни.

Уелс пък направо пристъпва към пълна карантина за две седмици от този петък в опит да забави разпространението на коронавируса в страната.

Междувременно в интервю пред Lupa.bg икономистът Григор Сарийски открито прогнозира следното:

„Това, че България все още се влачи на опашката с ограничителните мерки, не означава нищо, защото властите ще бъдат принудени да ги въведат и тук. Като вземете и нарастващата честота на заразяване – скоро хората ще започнат да се притесняват и правителството ще бъде принудено да въведе нови извънредни мерки. Просто ще е с известно закъснение и това ще предизвика допълнителен шок”.

При всички случаи, според информирани, тези стъпки, които Европа предприема последните два дни,  неминуемо щели да бъдат реализирани и у нас.

Добавете Вашия коментар

TOP