Европа е първа в света по пиене, пушене и дълъг живот

24 Октомври 2018 | 20:52
0 коментара
Общество

Седейки до красиво езеро в Баварските Алпи, група от двадесетина германци изглежда въобще не може да вникне в посланията за здравословен живот.

„Една бира на ден е полезна за здравето“, заявява Амели Ланд, отваряйки бутилка местно пиво. Личният ѝ лекар го казал.

„Можем и да пушим“, добавя Ерик фон Вайгенхоф, докато запалва цигара. „Но ние го правим отговорно.“

И въпреки че пиенето и пушенето са сред водещите причини за смърт в глобален мащаб, отнемайки живота на милиони хора всяка година, в Европа съществува следният парадокс. Това е регионът, където хората пият и пушат най-много, но също так живеят най-дълго. Средната продължителност на живота на европейците е 77,9 години, по данни на Световната здравна организация. За сравнение американците живеят средно с 3 години по-малко. А африканците – 61,2 години.

В същото време европейците пият повече от всички останали, като в някои региони на континента консумацията на алкохол достига 15 литра концентрат на година на човек.

А 59% от жителите на Европа са с наднормено тегло, докато почти една трета от тези на 15 г. или повече, пушат.

Житейските предизвикателства пред европейците обаче са по-различни. Германски гражданин на име Дитмар Шафер коментира, че като млад е посещавал „Октоберфест“ всичките 16 дни, а сега, като пенсионер, може да си позволи да пие бира на фестивала само 14 дни заради финансови проблеми.

Добавете Вашия коментар

TOP