Еврокомисар: България е следващият член на еврозоната

27 Април 2018 | 17:36
0 коментара
Политика

Европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси изрази увереност, че България ще бъде следващият член на Еврозоната. Изявлението френският политик направи преди заседанието на министрите на финансите на страните от валутния съюз, което се провежда в София.

В отговор на журналистически въпрос за присъединяването на България към Еврозоната, Московиси заяви: „Нека не говорим за времеви рамки, нека разгледаме политическата картина. Каква е тя? България е ентусиазирана да се присъедини към Еврозоната и ние приветстваме този ентусиазъм. Наистина сме готови да посрещнем това. България ще бъде следващият член на еврозоната. Няма съмнение в това".

Същевременно обаче еврокомисарят предупреди: „Но ние обаче трябва да подготвим това много внимателно. Не трябва да бързаме, защото, ако пришпорваме нещата, ще се стигне до присъединяване към еврозоната, което не е перфектно. Има критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Сред тези критерии е влизането в ERM II, където страната трябва да престои поне две години, защото влизането в еврозоната трябва да бъде позитив, а не шок".

Добавете Вашия коментар

TOP