ЕВРОИЗБОРИ 2019! ГЕРБ изгуби битката в 11 села в Благоевград, ДПС ще бъде основен фактор при избора за кмет в Областния център

01 Юни 2019 | 21:49
0 коментара
Политика

ГЕРБ изгуби битката с БСП в 11 села в Благоевград, ДПС ще бъде основен фактор за избор на кмет в Областния център.

В Благоевград ГЕРБ е получила 6 559 гласа, БСП - 5 441, а ДПС - 1923 гласа. 

Анализът показва, че Югозапада харесва и подкрепя кмета Радослав Ревански и Народния представител Делян Пеевски. Двамата отговарят персонално за изборите в нетрадиционните за ДПС общини в Благоевградска област, където партията бележи ръст. Очертава се, Движението за права и свободи, да бъде основен фактор на предстоящите местни избори през месец октомври тази година.

ДПС получи 1 923 гласа в община Благоевград на Евроизборите провели се на 26 май тази година, като в секциите в сградата на Помощното училище партията събра рекорден вот, много по-висок от големите партии като ГЕРБ и БСП. В осма и десета секция отборът, воден от Мустафа Карадайъ е получил почти по 100 гласа, докато за двете партии, които са на първо и второ място в страната на тези евроизбори, своя вот са дали по 10-15 избиратели. 

ДПС е първа политическа сила и в някои от благоевградските села. Пробивът и тук е с пъти по-голям в сравнение с резултатите на партията от парламентарните избори през 2017 година. 

В село Изгрев ДПС печели най-голяма подкрепа с 39 пуснати бюлитини, БСП тук има 25 гласа, а ГЕРБ – 31 гласа. Тя е първенец и в село Церово, където печели 62 гласа, ГЕРБ е с 49, а БСП е с 38. В село Габрово упражнилите правото си на вот са 16 избиратели, като 4 от тях са за ДПС. 10 гласа е получила партията и в село Падеш. В съседното село Лешко в двете секции за ДПС са гласували 24 души. Партията прави пробив и в село Рилци с 21 гласа, докато в съседното Бело поле са само 8.

Представителна извадка в това отношение е самият Благоевград, където освен общинските са съсредоточени и областните звена на държавните структури и институции.

Така общият резултат за ГЕРБ в Благоевград и селата 6 559 гласа, което е нищожно малко, като се вземе предвид, че тук работят поне 1/3 от „белите якички” на областта, а само община Благоевград е работодател на 828 души плюс още 11, които са назначени на граждански договори.

Справката е официална и бе дадена от кмета Атанас Камбитов в резултат на питане на съветничката Албина Анева в началото на тази година колко души са на издръжка на общинския бюджет.

Според нея 154 души е персоналът в делегирана държавна дейност, включително 21 кметове и кметски наместници, а персоналът в Общинска администрация, дофинансирана с местни приходи, е 33. Към тях се прибавя един човек на граждански договор за обслужване на т.нар. горещ телефон, 50 служители в „Паркинги и гаражи”, 10 в общинското дружество „Благоевград инвест”, 3-ма в „Благоевград фест”, 6 в Общински пазари, 277 във фирмата по чистота „Биострой”, на общинска издръжка са още 31 в Общински футболен отбор „Пирин”, където има сключени и 2 граждански договора за счетоводно обслужване и абонаментно правно обслужване, 61 души работят в общинския Център за психично здраве, 39 са в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, в Медицински център 1 има 15 човека на общинска заплата плюс още 4-ма /3-ма лекари и 1 за IT специалист/ на граждански договори, а последна на яслите е специализираната онкоболница със 149 души персонал и още 4-ма на граждански договори – за абонаментно правно обслужване, с лекар за рентгеново отделение, за поддръжка на софтуера за регионалния раков регистър и за поддържане на техническия архив.

Аналогично раздути са щатовете и на повечето от останалите общини в областта.

Освен на чиновниците, управляващите със сигурност разчитат при избори и на екипите на фирмите, които печелят обществените поръчки. Там „играе” страхът, че ако ГЕРБ загуби, нямат гаранция, че ще успеят да се вредят сред фирмите фаворити на следващите управляващи.

По официални данни в Благоевградска област има 22 000 работещи в непроизводствения сектор, който включва чиновниците от областната администрация /35-има души заедно с персонала на прословутата Водна асоциация/, работещите в 14-те общински администрации в Благоевградско, областната и общинските земеделски служби, митницата, дирекциите на 2-та национални парка, Басейнова дирекция, РИОСВ, РЗИ, Здравната каса, Регионалният инспекторат по образование, държавните горски стопанства и лесничейства, Центърът за професионално обучение, Ресурсен център, Кариерен център, Национална агенция за професионално образование и обучение, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Социални грижи, Инспекцията по труда, НАП и над 110 държавни агенции, комисии, инспекции, инспекторати и държавни ведомства, голяма част от които са назначения на ГЕРБ, и ако те бяха гласували с бюлетина № 12, то тогава ГЕРБ можеше да имат поне двойно по-висок резултат за европейските избори.

TOP