Евродепутатите ни с наръчник за живота след Брюксел. И с минимум 80 бона на изпроводяк

02 Април 2019 | 17:04
0 коментара
Любопитно

"Ръководство за живота след напускане на парламента" съветва евродепутатите как да продължат след европарламента. След изборите за нова легислатура, които ще се проведат в целия Съюз от 23 до 26 май, част от настоящите представители в Брюксел, ще се сбогуват с местата си. Въпросната книжка вече е раздадена на членовете на ЕП.

Специалната брошура се изготвя от Асоциацията на бившите членове на Европейския парламент и както сама посочва, е предназначена за бившите и напускащите членове. В нея, освен техническата информация за административните задачи, които трябва да свършат в края на мандата, има и ценни съвети от вече миналите по този път.

Всъщност във въпросната брошура вече напуснали европейската сцена политици разказват на сега напускащите опита си при връщането към "нормалния живот", намирането на работа и т.н. Всяка година от Асоциацията на бившите членове на Европейския парламент канят различни хора да споделят опита си.

"Тази година и ние получихме покана", разказа за TrafficNews бившият евродепутат от "Атака" Димитър Стоянов, който е член на Асоциацията. Той самият обаче се изкушил да напише силно иронично есе.

"Мислех да им разкажа как след Европарламента живот няма, но прецених, че хуморът няма да се приеме добре", споделя той.

"Асоциацията на бившите членове на Европейския парламент" е организация, която в момента има над 620 членове и всеки, които е бил част от ЕП може да подаде молба, за да се присъедини. В момента президент е бившият шеф на европарламента Ханс-Герт Пьотеринг.

България има доста представители - Мариела Баева и Метин Казак, които бяха част от европарламента от ДПС, Стоянов и Слави Бинев от "Атака", Христина Христова и Лидия Шулева от НДСВ, Ивайло Калфин и Евгени Кирилов от БСП, Атанас Папаризов, Моника Панайотова от ГЕРБ.

Основната дейност на "Асоциацията на бившите членове на Европейския парламент" е разяснителна. Те правят семинара, изнасят лекции и обясняват дейността и начина на работа на Европейските институции. Финансирането идва частично от Европарламента.

Освен полезни напътствия обаче сегашните членове на Европарламента, които няма да получат нов мандат, ще получат обезщетения. Какво е то зависи от това колко време са прекарали в Брюксел. Изпадналите от въртележката ще получават пълната си заплата за толкова месеца, колкото години са били в Брюксел, но не по-малко от 6 и не повече от 20.

Заплатата е Европарламента е 8 757 евро бруто или 6 824,85 евро нето. Така на месец в българска валута става дума за около 13 346 лева. Тоест за тези, които са изкарали един мандат обезщетението ще бъде около 80 000 лева.

Три месеца след края на мандата си те ще продължат за получават и половината от представителните си или около 2000 евро. Общо това прави 11 733 лева. Така вече бившите членове ще получат над 90 000 лева на изпроводяк, а още три месеца ще им се изплаща и асистентския бюджет в размер на около 30 000 лева. Той обаче не не превежда директно на евродепутата, а се дава за договорите на помощниците му.

Добавете Вашия коментар

TOP