Евродепутати спряха петицията срещу AM “Струма”

03 Декември 2019 | 10:40
0 коментара
Политика

Комисията по петициите в Европейския парламент затвори подписката срещу изграждането на магистрала “Струма” в района на Кресна. Това означава, че документът няма да се придвижва повече из Европарламента и на разглеждането на петицията няма да бъде даван ход, съобщава “24 часа”.

“Говорихме и за жертвите по пътищата. Мнозинството беше за затварянето на петицията”, разказа евродепутатът Емил Радев, който е присъствал на заседанието на комисията по петициите. Той каза, че по време на дебатите е имало яростна съпротива от страна на зелените.

Евродепутатът Радан Кънев лично се зае преди няколко седмици с придвижването на подписката, която е била внесена в Европарламента още през 2018 г.

Тя е по инициатива на жители на Кресна, които не желаят да се осъществи проектът за разделяне на магистралата в района на дефилето на две трасета, като едното платно да е съществуващият сега път Е79, а другото – изцяло ново трасе, източно от дефилето.

Възванието към евродепутатите е, че проектът трябва да бъде спрян отчасти по екологични съображения, отчасти и защото слага край на дребния бизнес в региона.

В момента държавата кандидатства за отпускане на над 500 млн. лв. в следващия програмен период за довършване на “Струма”, като на проекта е даден ход и вече е избрана фирма, която да проектира и строи 13 км от общо 25-километровото ново трасе. Евентуално спиране на проекта би могло да доведе до връщане от България към ЕС на средствата, платени за построените вече участъци.

Добавете Вашия коментар

TOP