Евакуираха стотици от две села на гръцкия остров Евбея заради пожар

13 Август 2018 | 10:46
0 коментара
Общество

Около 500 души на гръцкия остров Евбея, където вчера избухнаха силни пожари, бяха евакуирани, съобщи АФП.

Около 250 пожарникари и 62 пожарни автомобила бяха изпратени към засегнатата зона на 90 км северно от столицата Атина.
 
Пожарите в Гърция - най-смъртоносните от повече от век

Движението по основното шосе, преминаващо през дългия 180 км остров, бе частично спряно, съобщи полицията. Хората, които искат да стигнат с коли до Атина от северната част на Евбея, сапризовани да използват фериботи, които ще работят цяла нощ, предаде АП.

Евакуацията на селата Кондодеспоти и Ставрос е превантивна мярка, посочи правителството, което бе силно критикувано от опозицията за начина, по който действа в края на юли по време на най-тежките пожари в историята на Гърция. 

94 души загинаха в огнената стихия, която опустоши на 23 юли район, намиращ се на изток от Атина, в това число курортното селище Мати. Над 30 души са все още в болница след бедствието.
 
Гръцкото правителство смени шефовете на полицията и на службата за пожарна безопасност след оставката на министъра, отговарящ за полицията и за вътрешната сигурност.

Опозиционни партии обвиниха правителството, че не е предупредило населението за опасността, че не е взело достатъчни мерки за евентуална евакуация и че е опитало да скрие в продължение на часове мащаба на бедствието.

Добавете Вашия коментар

TOP