Всички по-възрастни около нас ни карат да вярваме, че основната ни цел в живота ни е да намерим нашата половинка и щом това се случи да го/я заведем до олтара.

И обикновено тогава историята свършва с „и заживели щастливо“.

Но какво се случва, след като си обещаем да сме заедно „докато смъртта ни раздели“?

Обществото може да ни накара да повярваме, че страстта се изпарява и вече не присъства във взаимоотношенията ни, пише в. „Индипендънт“ (Independent). Но се оказва, че да минем под венчилото може всъщност да доведе до най-добрия секс в живота ни.

Според психотерапевта и сексолог Естер Перел, бракът е моментът, в който сексуалният ни живот сякаш започва отново.

„Сексуалният ви живот не приключва, когато си размените брачните клетви. Всъщност тогава всичко започва“,

казва тя. Докато в ранните етапи на връзката сексът често е спонтанен, то след брака той се превръща по-скоро в „творческо начинание“, а това в никакъв случай не е нещо лошо.

Източник: Getty Images/Guliver

Много двойки вярват, че е важно да се опитат да „възобновят пламъка“ или да „върнат магията“, която е имало между тях в началото на отношенията им, но според д-р Перел това е грешка, въпреки че „романтичната идеология е много упорита“.

Факт е, че е невъзможно да пресъздадем чувствата, които и двамата сме изпитвали в началото на запознанството ни, така че тези опити са просто загуба на време.

Вместо това трябва да се концентрираме върху позитивите от това да сме в стабилни отношения и обвързани. „Трябва да култивирате еротиката, да придадете значение на секса“, категорична е д-р Перел.

Вместо да се надяваме спонтанния секс да се случи, сексологът съветва да разглеждаме брака и сексуалния ни живот като нещо, което изисква „концентрация и внимание“.