Ето какви работници търси бизнесът

19 Април 2021 | 11:44
0 коментара
Бизнес

Пазарът на труда у нас се съживява, като според данните на Агенцията по заетостта от проучването 21,5% от започналите работа през март преобладават назначените в преработвателната промишленост - оператори на машини в шивашки цехове, преработка на пластмаси, химическата промишленост, машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост.

На второ място се нарежда търговията с 13,9% – продавач-консултанти, трети са ресторантьорите - бармани, сервитьори, помощник-готвачи, работници в кухня с 10,5%. Това съобщиха от Агенцията по заетостта за „Монитор“.

В държавното управление - общински комунални дейности, болногледачи, лични и социални асистенти по програми за субсидирана заетост, са 8,9% от новозапочналите работа хора, а в селското и горското стопанство са 7,0%.

Стартът на редица програми и проекти за субсидирана заетост с работодатели общини и общински фирми покачи дела на търсенето в държавно управление, казват още експертите.

Наскоро ръст в обявите на пазара отчетоха и от платформите за набиране на персонал. От там отбелязаха 10% увеличение в търсенето на служители. Така според експертите просто по време на пандемията работодателите са станали по-гъвкави.

Добавете Вашия коментар

TOP