Ето как да сте по-продуктивни при работа в офиса

25 Април 2018 | 17:41
0 коментара
Любопитно

На всички е известно, че пиенето на кафе често e просто едно социално задължение - предпоставка да се срещнем с хора и да обменим някаква информация.

Една шведска идея за това как да пием кафе обаче може да ни помогне да извлечем много от ритуалното пиене на кафе.

Време е за фика. Не я наричайте „кафе пауза“, шведите я наричат „фика“.

Сама по себе си тя е кафе пауза, но те не искат да използват тази дума, за да не я омаловажават. Именно затова започват да я наричат „фика“ (сричките на „кафе“ на шведски „kaffe“ наобратно). Те не само дават на кафе паузата си ново име, но и ново значение. Фика не е просто едно извинение да излезеш от офиса, а „социален феномен“, според Шведския инситут.

Основната идея на този тип кафе пауза е човек да се отърси от стреса в ежедневието и работата си и да се социализира с хората около себе си. Не обичате кафе?

Въпреки че шведската традиця за ритуално пиене на кафе дълги години се върти около пиенето на кафе, придружено със сладкиши и сандвичи, днес много от шведите заменят кафето по време на фика с чай, сок, лимонада или други напитки.

"Колкото повече - толкова по-добре"

Вместо да си правят по една по-дълга почивка, в Швеция излизат на чести, но кратки почивки - фика. Това че ставате от бюрото си по няколко пъти на ден не трябва да ви кара да мислите, че сте мързеливи и демотивирани, а точно обратното – излизате, разсейвате се, отърсвате се от мислите, които така или иначе ви пречат да бъдете продуктивни и се връщате на работа по-мотивирани, отколкото сте били преди няколко минути.

15-минутните почивки по време на работа наистина помагат за концентрацията, и предотвратяват тоталното изтощение и прегряване в края на работния ден, сочат редица проучвания. Да не говорим, че със сигурност ни правят по-щастливи, защото докато си почиваме осъществяваме социални контакти с други интересни личности.

Концепцията за фика ви звучи невероятно? Може би сте от хората, които предпочитат да ядат пред бюрото, за да свършат колкото се може повече работа и да си тръгнат от офиса. Може би просто не обичате да се впускате в дълги разговори, когато знаете какво ви чака в офиса. Или пък ви е срам да излизате често за кратки почивки, защото другите ще ви помислят за лентяи.

Захвърлете всички предразсъдъци и излезте от офиса за 15 минути, за да си поговорите с ваши колеги.

„Почивката фика, която си правим два-три пъти на ден наистина ни прави по-продуктивни и ефективни“, споделя Ларс Акерлунд, собственик на верига кафенета в Ню Йорк.

Много шведски фирми в последните години започват да насърчават служителите си да си взимат фика и се оказва, че продуктивността значително нараства, пише Би Би Си.

Проучване от 2010 г. пък сочи, че шведските служители са най-малко стресирани от работата си от всички останали служители по целия свят.

И въпреки, че работният ден в Швеция е сравнително по-къс от този в останалите страни, голяма част от шведските служители си взимат по няколко фика на ден и само един процент от тях работят извънредно, шведите не отстъпват по продуктивност. 

През 2014 г. Швеция се нарежда на 11 място по продуктивност от 38 страни.

Добавете Вашия коментар

TOP