Ето го хакерът Кристиян Бойков, който проби НАП, Задържан е за 72 часа

17 Юли 2019 | 18:20
1 коментара
Общество

Задържаният 20-годишен младеж за безпрецедентната атака срещу НАП вече е с повдигнати обвинения за посегателство срещу личността и гражданите. Това е Кристиян Бойков от Пловдив, който живее в София, съобщава България он ер. 

Засега няма данни за престъпление срещу държавата, т.е.кибертероризъм. Кристиян е бил задържан във вторник следобед на работното му място. Служител е на компания за киберсигурност.

 

Oт профила му във Facebook става ясно, че работи като специалист по киберсигурност в ''TAD Group''.


В рамките на задълженията си тествал уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят подобни пробиви. Иззети са били доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност. 

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. 

Кристиян и преди е извършвал атаки срещу държавни институции. Като тази през 2017 г., когато като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката.

 

Самият той публикува в социалните мрежи негово интервю в медиите, обяснявайки за сигурността ни в Wi-Fi мрежите. В профила си споделя и публикация, чрез която се съобщава за хакерска атака отново към българска институция.

 

Твърди се също, че той е хакнал и сайта на МОН през 2017 година, след което сам се е свързал с ''Господари на ефира''. За атаката на сървъра на образователното министерство той споделя, че всеки обикновен човек, който има елементарни познания в програмирането би успял да го направи в рамките на 2 часа.

 

Той показа как може да се извлекат лични данни – ЕГН-та , имена, разплащателни документи, банкови сметки и други.

От профила на Бойков във фейсбук става ясно още, че е запален геймър. Често е споделял новини за различни хаквания. Отбелязал се е и от чалготека и е написал "Винаги на ниво"


В същото време експерти коментират, че системата за защита на данните ни от институциите има много слабости.

 

На този етап младежът не признава за атаката над приходната агенция. Тя е извършена с SQL инжекция. При нея вместо да вкараш данни, подаваш команда, за да получиш достъп до определена информация.

Кристиян Бойков е задържан за 72 часа. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 8 г. затвор.

 

Под новината за ареста му, която негов познат споделя в профила на Кристиян във Фейсбук,приятели коментират, че не може той да е автор на атаката: 

Petko Petkov: "Вие наистина ли арестувахте Кристиян? ОЛЕ МАЙКО МИЛА!!!!" 

Михаил Дучев: Между дургото, още от вчера си знаех, че така ще стане... 

Stella Alltheway: Свинщина :( 

Borislav Lazarov: Нека го подкрепим ! Сега е момента да покажем солидарност и нетърпимост ! 

Martin Ivanov: Интересно .. ???? Малко вероятно ми се струва да е Крис. Не ми се вярва да се вкара в такава каша .. 

Vasilena Grubcheva: Здравейте, писах ви съобщение в Месинджър :) 

Georgi Prusiyski: Свободни медии, разследваща журналистика, странене от жълти сензации, невинен до доказване на противното, ДЕМОКРАЦИЯ ... НЕ МЕРСИ ... 

Krankuba Genovese: аз ти казах, че е предизвикателство да си IT в България

 

 

Кристиян Бойков пред "Господари на ефира"

 

Добавени коментари

stoil публикува:
18 Юли 2019 | 00:56
aloooo pusnete go na svoboda i mu ispolzvaite potenciala na tova momche a nee dago zadarjate za 72 chasa glupaci vie nekadarni zaplatadjii ste za zatvora

Добавете Вашия коментар

TOP