Есенните вируси започват с хрема, кашлица и отпадналост

14 Октомври 2019 | 15:54
0 коментара
Любопитно

В момента минават няколко вълни на респираторни инфекции в България. Обикновено вирусите засягат горните дихателни пътища – хрема, кашлица, отпадналост и понякога има леко покачване на температурата. Това обясни по bTV Радио главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.
По думите му големите температурни амплитуди са предпоставка за разпространението на вируси.
„Броят и видът им е много голям, но имат еднакво протичане. Вирусите, които в момента върлуват протичат по-леко и рядко дават усложнения. В повечето случаи в рамките на седмица симптомите отминават, но трябва да се знае, че са силно заразни. Средно 45-50 души на 10 000 боледуват в момента в страната ни, което е далеч под епидемиологичните стойности“, обясни още д-р Кунчев.
Епидемиолозите прогнозират, че реалната грипна епидемия тази година ще дойде през месеците януари и февруари. Главният държавен здравен инспектор припомни, че е препоръчително за хората с хронични заболявания да си поставят противогрипна ваксина. Той уточни, че безплатните близо 130 000 дози за пенсионерите се очаква да пристигнат в последната седмица на месец октомври.
„Ако има голям интерес към тях, е възможно да не се удовлетворят всички желаещи. Но пък това ще ни даде възможност следващата година да осигурим за всеки един пенсионер над 65-годишна възраст“.
Д-р Кунчев допълни още, че утре ще бъде изпратено писмо чрез районните здравни инспекции до общопрактикуващите лекари, за да знаят как да направят заявка за ваксините и да се отчетат след това към НЗОК.

Добавете Вашия коментар

TOP