Есенни вируси тръшнаха деца и възрастни в Благоевград

03 Ноември 2018 | 13:01
0 коментара
Общество

Есенни вируси с оплаквания от силна и дразнеща кашлица, болки в гърлото и запушен нос повалят деца и възрастни в Благоевград.

По 15 деца консултират на смяна в кабинетите си специалистите по детски болести в Благоевград.

„Основната група са деца до 5-годишна възраст, оплакванията им са характери за есента – ларингити и леки бронхити, на този етап няма усложнения с развиване на пневмонии”, каза педиатърът д-р Нина Георгиева и поясни: „Голяма част от децата са с висока температура, кашлица, която се усилва през нощта, болки в гърлото и запушен нос, симптомите са типични за есента. В момента времето е променливо и захлаждането отслабва защитата на лигавицата на дихателните пътища и я прави податлива на развитието на вирусите. Другата причина за честите вирусни инфекции са близките контакти между децата, които се налага да стоят по цял ден в затворени помещения. Достатъчно е само 1-2 деца да са носители на вируса, които при кихане и кашляне да заразят цялата група.

В повечето случаи вирусните инфекции с адекватно и своевременно лечение се овладяват за около седмица, но някои деца боледуват и по 14 дни. Когато инфекцията продължи по-дълго, вече трябва да се търсят някакви бактериални усложнения, тогава се лекуват с антибиотици. Най-тежкото усложнение, което могат да причинят есените инфекции, е вирусна пневмония”, заключи д-р Георгиева.

„17 деца са приети за лечение под активно наблюдение от педиатри в благоевградската болница, основна група са от кърмачета до 7-годишни”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.  Той допълни, че настанените за болнично лечение са деца с усложнения от вирусни инфекции – бронхиолити и бронхити, няма тежко протичащи пневмонии.

17 пациенти се лекуват и във вътрешно отделение на благоевградската болница, сред тях 68-годишен мъж е с тежка пневмония с дихателна недостатъчност, състоянието му е стабилизирано след проведено интензивно лечение в реанимация.

„В момента епидемиологичната обстановка е нормална, няма завишаване на грипни инфекции, очаква се пикът да е през януари”, каза директорът „Надзор на заразните болести“ в Пиринско д-р Веселка Мончева. По думите й е препоръчително да се ваксинират хора над 65-годишна възраст, защото те получават тежки усложнения при грип, както и хората с хронични заболявания, сърдечносъдови заболявания и такива на дихателната система. Желателно е ваксините да се поставят до края на ноември, преди да е започнала грипната вълна.

„Не е препоръчително без лекарска консултация да се поставя противогрипна ваксина. Тя се поставя в предепидемичния сезон – ноември и началото на декември, защото организмът има нужда от минимум 15 дни след ваксинацията, за да изгради антитела срещу грипа. Продължителността на имунитета продължава година, ваксината тази година предпазва от четири щама. При малките деца противогрипната ваксина не е задължителна и не е посочена в имунизационния календар. Тя е препоръчителна, но без лекарска консултация не трябва да се поставя”, поясни д-р Веселка Мончева и допълни, че ваксината при малките деца може да се постави и на 6-месечна възраст, но по преценка на педиатър, основната група е над 3-годишна възраст.

„След 6-месечна възраст имунитетът, предаден от майката, започва да отслабва и бебето не може да се справи само с вирусните инфекции. Ваксините се прилагат инжекционно, а дозите зависят от възрастта. При деца от 6 месеца до 3 години при първата ваксинация се прилагат две дози през интервал от един месец. За деца над 3-годишна възраст първата ваксинация също се прави в две дози с едномесечен интервал, но самата доза е по-голяма. Ако детето не е здраво, поставянето на ваксината се отлага с минимум 2 седмици”, заключи д-р Мончева.

Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP