ЕС подготвя нови по-строги санкции за социалните мрежи

20 Август 2018 | 08:07
0 коментара
Общество

Европейският съюз подготвя нови, по-строги санкции срещу социалните мрежи, съобщава в. Financial Times. Причината е, че компаниите не изпълняват обещанията си за борба с онлайн пропагандата и най-вече срещу премахването на терористично съдържание.

"ЕС не вижда достатъчно прогрес и ще предприеме по-строги действия, за да защити гражданите. Не можем да си позволи да се отпускаме срещу такъв сенчест и деструктивен феномен", коментира еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг пред вестника.

В момента ЕС разчита на доброволната инициатива на компаниите, които първоначално обещаха да положат доста усилия в тази посока. Те подписаха и мораториум за премахването на терористично съдържание, реч на омразата и друго нелегално съдържание в рамките на 24 часа от публикуването му. Според ЕС обаче тези усилия явно не са достатъчни.

Следващият месец ЕС ще предложи чернова на нови правила, които ще са доста по-строги. Те ще изискват от социалните мрежи да премахват означено като терористично съдържание в рамките на час след получаването на сигнала. Ако не се съобразят, ще ги грозят доста по-сериозни глоби.

Facebook твърди, че открива и премахва 99% от терористичното съдържание в социалната си мрежа преди някой потребител да го е видял. Компанията признава, че има проблеми с речта на омразата, която открива по-трудно.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP