ЕС отложи отварянето на границите

28 Юни 2020 | 12:18
0 коментара
Общество

Страните в ЕС не успяха да се споразумеят за списъка от страни, които може да се смятат за "безопасни", за да позволят на техните граждани да влизат в блока от 1 юли, предаде АФП, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

В петък вечерта посланиците на 27-те страни членки бяха предложили списък от петнайсетина страни, който не включва САЩ.

Хърватското председателство на ЕС даде на страните членки срок до събота вечерта да гласуват по списъка, но някои поискаха повече време. Консултациите продължават и ще се удължат до понеделник вечерта или вторник сутринта.

Критерият е броят на заразени на 100 000 души население за изминалите две седмици, като границата тук трябва да бъде около 16, каквото средното за държавите от ЕС (засега САЩ определено не покриват тези изисквания, защото там, според АФП, този брой е 93 на 100 000).

Тенденцията трябва да е стабилна или понижаваща се. Освен това се проверява какви мерки за проследяване на случаите на Covid-19 има във всяка държава, колко теста се извършват и дали в дадена държава има забрана за влизане на граждани на Европейския съюз.

Предложеният списък включва 14 страни - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Мароко, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис, Уругвай, Черна Гора, Южна Корея и Япония. Към тях се добавя и Китай, но при условие, че Пекин въведе реципрочни мерки. Предвижда се и приемане на посетителите от Андора, Ватикана, Монако и Сан Марино. Списъкът ще се преразглежда на всеки две седмици.

Посланиците на 27-те страни членки заседаваха от петък на обяд, за да определят критериите за предоставяне на право за достъп без карантиниране от сряда. Голяма част от дипломатите обаче са заявили, че трябва да се консултират със своите правителства.

Един дипломат, цитиран от Ройтерс, каза, че засега САЩ, Бразилия и Русия не са включени в списъка на безопасните страни.

Европейската комисия е препоръчала първо да бъдат отворени вътрешните граници в съюза, а после поетапно да бъдат отваряни външните. Но първият етап не върви по план. Гърция изисква задължителни тестове за пристигащите от много европейски страни, вкл. Франция, Италия, Холандия и Испания, и поставянето им под изолация до излизането на резултатите. Чехия е заявила, че няма да приема туристи от Португалия, Швеция и някои райони в Полша.

Добавете Вашия коментар

TOP