Ердоган загуби Истанбул

17 Април 2019 | 18:00
0 коментара
Политика

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окончателно загуби мегаполиса Истанбул. Той претърпя тежка загуба, след като не успя да оспори избора за кмет на кандидата на основната опозиционна Народно-републиканска партия, предадоха турските медии.

Новият кмет ще се казва Екрем Имамоглу. Той победи в тежка битка кандидата на Ердоган, бившия премиер Бинали Йълдъръм. Последният напусна премиерския пост, след като той беше премахнат в резултат на конституционните промени, инициирани от Ердоган.

Според окончателните данни, обявени от изборните власти, за Имамоглу са гласували 4 169 765, а за неговия опонент Йълдъръм – 4 156 036. Разликата между двамата е само 13 729 гласа. Именно те донесоха развръзката 17 дни след провелите се изключително оспорвани местни избори.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието направи всичко възможно, за да попречи на избора на Имамоглу. ПСР дори заплашиха, че ще искат касирането на вота.

Загубата на Истанбул е първото голямо изборно поражение на Ердоган, откакто той е на власт през 2002 г. Неговият път в голямата политика започна именно от града на Босфора. 

Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP