Епидемията във Великобритания и Италия ще свърши през есента без втора вълна

25 Май 2020 | 13:48
0 коментара
Общество

Специалисти от Сингапурския технологичен университет създадоха модел с данни от пандемията от Ковид-19, за да определят кога ще свърши тя в най-засегнатите държави, и установиха, че това ще стане през есента, а втора вълна няма да има, съобщи в. "Дейли Мейл".

Моделът предвижда траекторията на разпространение на вируса във времето. Той проследява и действителния брой на потвърдените случаи дневно до 12 май.

Учените предвиждат изчистване на инфекцията във Великобритания до 30 септември, в Италия - до 24 октомври, а в САЩ, където смъртните случаи са най-много - до 11 ноември.

Заразата в САЩ и Бразилия обаче може да продължи по-дълго, ако няма строги ограничителни мерки или не се появи ваксина.

Специалистите обаче предупреждават, че прогнозите са несигурни заради сложността на вируса и други фактори, като ограниченията, протоколите за тестове в отделните държави.

Според експерти на Световната здравна организация могат да измината четири до пет години преди пандемията от Ковид-19 да бъде поставена под контрол. Сред факторите, от които зависи това, са развитието на вируса, мерките за овладяването му в различните държави и разработването на ваксина.

Британският проф. Ейдриън Хил предупреди, че рязкото намаляване на вируса в страната поставя под съмнение изпитанията на ваксината в Оксфордския университет. За него вече са набрани 10 000 души, но се очаква по-малко от 50 процента от тях да се заразят. Ако само 20 процента дадат положителни резултати на тестовете, данните няма да са надеждни.

Първите признаци за ефективност на потенциална ваксина срещу Ковид-19 се очакват през есента, каза ръководителят на Глобалният алианс за ваксини и имунизации пред швейцарски вестник, съобщи Ройтерс.
Сет Бъркли предвижда дълъг път преди ваксините да станат достъпни.
"За съжаление ние наистина не знаем коя ваксина ще проработи и дали въобще ще има такава. Ако имаме късмет, ще получим индикации през есента за ефективността на потенциална ваксина - каза Сет Бъркли в интервю за неделното издание на "Нойе Цурхер цайтунг". - След това обаче ще има дълъг път, докато одобрена активна субстанция стане налична в големи количества за световното население".
Като призова за координирани усилия за производство и предоставяне на евентуална ваксина, Бъркли каза, че е необходимо международно споразумение за изграждане на мощности за бързото й производство, след като бъде открита.
"Държавите трябва да работят заедно, за да споделят ваксините си, в случай че сами не успеят да разработят такава", добави той, като допусна също някои ваксини да действат по-добре на младите, а други - на възрастните.
Бъркли призова Световната здравна организация да издаде ясни препоръки за използването и дистрибуцията на евентуална ваксина, така че от нея да не се възползват първо богатите за сметка на най-нуждаещите се.
Ако се появи ефективна ваксина в ограничено количество, тя първо трябва да се използва за имунизиране на здравните работници, добави той.

Преди броени дни пък стана известно, че доброволци-сътрудници на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" към руското здравно министерство са извършили неофициални изпитания на ваксина срещу Ковид-19, предложена за одобрение.
По думите на директора на центъра Александър Гинцбург тестовете са преминали успешно, без възникване на странични ефекти. Всички доброволци се радвали на добро здраве и успешно изпълняват своите задължения. Експериментът е протекъл успешно и сега се очаква лабораторията да получи разрешение за официални изпитания от здравното министерство. А междувременно авторите на разработката на новата ваксина сами доказали, че предлаганият им продукт е успешен.
По-рано Гинцбург заяви, че учените-разработчици са готови да тестват на себе си ваксината, още преди да получат разрешение за провеждането на клинични изпитания.

Добавете Вашия коментар

TOP