ЕП отлага за 1 април гласуването по пакет “Мобилност”

27 Март 2019 | 12:09
0 коментара
Общество

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи. В сряда Европейският парламент само ще обсъди предложените промени. Предвижда се гласуването да се проведе в Брюксел.

Заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове. Таяни поясни, че при подобен брой текстове, възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи. 

“Да не се радваме предварително. Да се надяваме, че при следващото гласуване всички евродепутати от България ще са там и ще гласуват”. Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията в началото на заседанието на Министерския съвет. “Огромни усилия полагаме. Можеше всичко да мине още онзи ден, ако двама депутати от България бяха там”, каза още министър-председателят. И добави, че е разговарял с партньорите си в Европарламента по темата.

Таяни отменя вота по пакет “Мобилност” по силата на правило 175 за работата на институцията. Според него, когато в директива има повече от 50 поправки, първият човек в ЕП може да го върне.

Междувременно българските превозвачи подготвят протести в Страсбург и в София. Те наеха самолет, с който да пътуват до френския град. От България тръгнаха 110 души, а от Румъния пък излетяха три самолета с превозвачи, които подкрепят родните шофьори. От бранша заявиха, че започва икономическа война срещу сектора.

Добавете Вашия коментар

TOP