Енергетиката е на крачка от финансов срив

13 Ноември 2015 | 08:05
0 коментара
Общество
Енергетиката е на крачка от финансов срив

Българският енергиен холдинг ще започне директни преговори с банки за заем от над 650 милиона евро, след като опитът за набиране на средствата чрез емисия облигации се провали. Това съобщи днес заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

БЕХ се препъна, след като получи само две обвързващи оферти за покупката на облигациите. При това и в двете изрично се искаше държавна гаранция.

„Офертите, които са получени, не отговарят на изискванията на процедурата. Това обаче дава началото на преки преговори със заинтересованите банки,” каза Николов.

Финансовото министерство отказа да удължи държавните гаранции, благодарение на които се взимаха заеми за покриване на огромните дефицити в енергийната система.

БЕХ сега ще покани 12 банки, които предявиха първоначален интерес, опитвайки се да получи евентуален мостов заем.

Холдингът се нуждае от парите спешно за да плати на двете т. нар. „американски топлоелектрически централи”, които от своя страна ще понижат цените на тока, изкупуван от Националната електрическа компания.

Ако това не стане, цялата ценова политика на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и реформите в енергетиката ще бъдат поставени под въпрос. Общите задължения на НЕК възлизат на над 3.7 млрд лева. И без намаляване на цените на гарантирано изкупувания ток, те ще продължат да растат.

 

Източник: Reuters  

Добавете Вашия коментар

TOP