Емблематични сгради в страната светнаха в оранжево срещу насилието над жени

25 Ноември 2018 | 19:42
0 коментара
Общество

 Националният дворец на културата и сградата на Софийската опера и балет в София светнаха в оранжево.

Примерът им последваха Бургас, Варна, Русе, Пловдив и други градове. Поводът за това е Световният ден срещу насилието над жени.

„От днес стартират активности, които са част от кампанията на ООН Orange the world и се провежда от 25 ноември до 10 декември, 16 дни на активности за елиминиране на насилието над жени и деца.

Тази година решихме да разширим фокуса и освен да се борим с насилието се опитваме да въведем някаква форма на превенция”, каза президентът на „Зонта клуб – Св. София” Росина Тодорова, който е организатор на събитията в столицата и добави, че част от активностите включват поредица от дискусии, поредица от срещи с млади хора, а операта дава билети за представления. В кампанията са се включили таксиметрови компании, градският транспорт, в който навсякъде са разлепени стикери. Те призовават гражданите да не са безучастни и да са активни ако станат свидетели на каквато и да било форма на насилие – вербална, психическа, защото то има много форми.

„В рамките на кампанията в София се движи ретротрамвай, който също е брандиран в оранжево. Той ще движи до 10 декември от пл. „Възраждане” до кв. „Иван Вазов” и обратно”, посочи Тодорова.

Тя подчерта още, че няма точна статистика на жените, претърпели насилие, защото темата все още е табу, защото те не подават сигнали и именно това е тяхната цел – да се обсъжда темата и тя да е във фокуса на общественото внимание.

В понеделник Българският фонд за жените организира протест срещу насилието над жени от 18 ч. на „Орлов мост”.

По техни данни, от началото на тази година 28 жени са убити от своите бивши или настоящи съпрузи, партньори или от техен близък. 3 деца са убити от своите бащи. Българският фонд на жените изчислява, че на всеки 2 седмици една българка е убивана. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP