Елена Динева и "дясната ръка" на Васил Божков излизат от ареста

24 Октомври 2020 | 09:31
0 коментара
Общество

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста считания за "дясна ръка" на Васил Божков и негов най-доверен адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, съобщава "Лекс".

 

Затова 70-годишният адвокат, който е и бивш високопоставен полицай, ще бъде под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

От ареста е освободена и жената на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков - Елена Динева. За нея остават в сила определената й парична гаранция и забраната й да напуска страната. Това съобщиха от Специализираната прокуратура. 

Днес с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура обвиняемата Елена Динева е освободена от предварителния арест поради изтичане на установения в НПК максимален 8-месечен срок за задържане под стража.

 

По отношение на нея остават в сила определената й от Апелативния специализиран наказателен съд мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 1 милион лева (която до момента не е внесена), както и наложената й друга мярка за процесуална принуда – забрана да напуска страната.

 

Динева е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група. Спецсъдът определи задържането й през тези месеци като прекомерно. Според прокуратурата обаче тя е била наясно с извършваната от групата на Васил Божков престъпна дейност.

На 20 февруари Специализираният съд наложи гаранция от 1,5 млн. лева на Елена Динева.

На 27 февруари спецсъдът върна в ареста жената на Васил Божков. Към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения.

 

Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен от прокуратурата, че бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, ръководена от намиращият се в Дубай бизнесмен.

Оттогава Марков е в ареста и съдилищата отказваха да го освободят. Сега съставът на АСНС е преценил, че и към момента има доказателства за обвиненията срещу него, както и опасност да извърши престъпление, но е преценил, че здравословно състояние на Марков е несъвместимо с условията на следствения арест.

След ареста на Славчо Марков и още няколко близки на Божков хора, прокуратурата обяви, че са открити данни за това, че са следени и са правени профили на магистрати и висш служител на МВР. Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържали техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.) и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържали указания за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство", твърдеше държавното обвинение.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP