"Ел Паис": Тимерманс става президент на Еврокомисията, Вебер ще е шеф на Европарламента

30 Юни 2019 | 21:31
0 коментара
Политика

Холандският социалдемократ Франс Тимерманс е единственият от двамата кандидати за поста президент на Европейската комисия (другият е Манфред Вебер), който може да събере нужното мнозинство в Съвета, съобщи онлайн изданието на влиятелния мадридски в. "Ел Паис“ за днешните пазарлъци в Брюксел кой да заеме най-важните позиции след евроизборите през май. Тимерманс е първи вицепрезидент на комисията.

Срещу него са политиците от Полша, Унгария и Румъния заради начина, по който налага законодателната политика в евросъюза, отбелязва Би Би Си. 

В началото на днешните преговори в Брюксел Доналд Тукс информира групите в Европарламента, че Тимерманс единствен може да разчита на достатъчно гласове, ако се потвърди принципната договореност за разпределението на постовете между трите големи политически групи след евроизборите на 26 май: Европейската народна партия, Социалисти и демократи и Обнови Европа (предишните либерали). 

"Ел Паис“ припомня, че договорката за разпределението на най-важните постове е взета по време на срещата Г-20 в Осака между лидерите на Германия, Франция, Испания и Холандия, в присъствието на шефа на евросъвета Доналд Туск. 

Тази договорка, според "Ел Паис“, дава на социалистите президенството на Еврокомисията за пръв път от 2004 г. насам след италианеца Романо Проди, когото някои социалисти не считат за истински представител на тази партия. 

За Европейската народна партия остава президентският пост на Европейския парламент, както и този на висшия представител за външната политика, позиция, заемана от социалистите от създаването й през 2009 г. 

ЕНП искаше да запази президенството на Еврокомисията, тъй като получи най-много гласове на изборите за европарламент на 26 май. Но съюзът между социалистите, начело с испанския премиер Педро Санчес, и либералите, водени от френския президент Макрон, зачеркнаха тази възможност за ЕНП. Така Манфред Вебер, който препълни софийската зала "Арена Армеец“ при предизборната си обиколка, изглежда ще трябва да се задоволи с президентския пост на Европейския парламент. 

Либералната група пък ще вземе президентския пост на Европейския съвет, заеман от консерваторите от 2009 г. Фаворит е премиерът на Белгия Шарл Мишел, заклет радетел на правата на гейовете и лесбийките, негов съперник за позицията е бившият премиер на Дания Локе Расмусен. 

За пръв път от 1979 г. двете големи политически групи в европарламента – народната партия и социалистите, нямат повече от 50% от гласовете.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP