Днес, на аерогара София осем български граждани бяха предадени на испанските власти. Това стана с самолет, изпратен специално за целта, съобщиха от МВР. Екстрадицията е съгласно Европейска заповед за арест, издадена от Кралство Испания.

Българите са ръководели жестока организация за трафик на жени с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария. Те бяха арестувани след мащабна международна операция с название „Европа“.

При разбиването на престъпната група на българска територия бяха иззети множество документи, пари, накити, мобилни телефони, часовници и др. вещи.

По същото време в Испания са извършени претърсвания на 21 адреса, където испанските полицаи откриват също голямо количество пари, накити, часовници, упойващи и наркотични вещества, български регистрационни табели и мобилни телефони. Задържани са и лица, съпричастни към престъпната дейност на групата.

Изяснена е и схемата, по която е работила орагизацията. В по-голямата си част набирането на жертвите в България се е извършвало чрез измами, с обяви за работа, възползвайки се от техния социален статус.

При пристигането им в Испания те били принуждавани на проституират със заплахи и насилие. Също така престъпниците ги карали да крадат пари, кредитни карти и ценности от клиентите си, които след това са продавани на нелегалния пазар.

Групата работела при строго установени йерархични нива и имала пълен контрол над проституцията в курортният район Марбея.

Установено е, че част от парите, получени от престъпната дейност, бивали декларирани като приходи от продажба на животни и се използвали за закупуване на движима и недвижима собственост.

В групата се включвали и помагачи, част от които и шофьорите, превозвали жертвите, сутеньорите им в Пуерто Банус, както и куриерите, които пренасяли откраднатите вещи.