Експертите категорични: Разкритото край Покровник не е Скаптопара, а римски вилен комплекс

23 Август 2018 | 18:09
1 коментара
Общество

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности вчера подписа смъртната присъда на древното селище край благоевградското с. Покровник, през което ще мине Лот 3.1 на АМ „Струма”.

След близо двучасови дебати само с 3 гласа „против” експертите подкрепиха предложението на министъра на културата Боил Банов 2 от 3-те „най-интересни и важни” сгради – римската гробница и църквата, да бъдат демонтирани и пренесени извън трасето на магистралата, където не е разкрита археология, а третата сграда – вилата с баня, да си остане почти цялата на мястото, тъй като трасето ще засегне минимална част от нея.

За решението на Специализирания експертен съвет силно повлия докладът на ръководителя на археологическите разкопки в местността Ширините край Покровник и Зелен дол доц. д-р Здравко Димитров. Той започна с обстойно описание на параметрите на разкопките – дължина 600 метра, широчина 100 метра, общо 65 дка, в които за 9 месеца проучвания са разкрити 32 сгради, 18 пещи и 3000 инвентарни единици. Димитров описа и трите най-важни обекта –  църквата и гробницата, през които ще мине трасето на автомагистралата, и римската вила с банята към нея, която е най-значимият комплекс върху разкопките и по щастливо стечение на обстоятелствата попада почти изцяло извън сервитута на магистралата. За вилата той призна, че е една от най-големите, разкривани на територията на страната, но нито била луксозна, нито уникална, защото в България вече сме имали повече от 50 такива вили.

После Димитров отсече, че той и колегите му археолози са „за” преместването на църквата и гробницата на 35 метра западно от сегашното им местоположение, където няма намерено нищо ценно. Доцентът цитира и част от досегашните практики с премествания на археологически обекти – църква на магистрала „Марица”, друга при с. Мурсалево, която била демонтирана и експонирана в двора на община Кочериново, гробници в Пловдив и София, и др.

В края на изложението си доц. Димитров заби финалния пирон – разкопките нямали нищо общо с древното селище Скаптопара, което най-вероятно се намирало на 3,5 км от този обект, встрани от основния римски път. „До с. Покровник намерихме само един римски комплекс”, окончателно свали археологическата стойност на разкритието ръководителят на разкопките.

Пълна подкрепа доцентът получи от представителя на АПИ. След като призна, че магистралата ще разруши терен с дължина 160 метра, и се съгласи, че толкова обикновено е дълъг един мост над река, той бе категоричен, че не е възможно пътят да се качи по мост над разкопките, защото машините, използвани за строежа му, щели да разрушат всичко отдолу. Човекът на АПИ обяви, че агенцията има готовност и пари, за да финансира преместването и консервирането на двата обекта, даже можела да поеме ангажимента да засипе с пръст, а не да разруши останалите обекти, които ще останат под магистралата, макар че това щяло да доведе до сериозно оскъпяване, което трябва да се плати от държавната хазна.

В подкрепа на преместването се изказаха и други членове на експертния съвет. Според един от тях само в България, Дания и Румъния държавата се съобразявала до такава степен с археолозите, че се стигало до такива обсъждания и отлагания на важни строежи. В Германия времето, което държавата дава на археолозите за проучване, е изключително кратко и докато те работят, строителните машини вървят и в движение се събират съдове и други находки, а в една Полша на археолозите са дадени само 3 зони за проучване, бяха посочените примери. Такова нещо като в България нямало, отсякоха експертите.

Решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности бе последното, което се очакваше по казуса с Лот 3.1 на АМ „Струма”, която още преди няколко месеца предизвика вълна от протести в Благоевград. При това положение още днес премиерът Бойко Борисов може да обяви, че строителството на автомагистралата ще продължи по досегашното трасе, и до края на седмицата да започне преместването на гробницата и църквата. Според общото мнение на специалистите изнасянето им встрани от трасето трябва да стане максимално бързо, защото част от сградите, които не са консервирани, вече са започнали да се рушат. И ако се изчакат и есенните валежи, може да се окаже, че вече няма какво да се мести.

СТРУМА

Добавени коментари

$$$$$$ публикува:
24 Август 2018 | 13:40
ПРОДАЖНИ "експерти", а най много този от с. Дреново и зДРАВКО дИМИТРОВ.... А, какво прави Наско-зарята...ЕДНО ГОЛЯМО Н И Щ О!

Добавете Вашия коментар

TOP