Експерти: В последните 10 години Сектор „Отбрана” е в будна кома

09 Септември 2017 | 09:56
0 коментара
Политика

В последните 10 години Сектор „Отбрана” е в едно състояние на будна кома. Това каза председателят на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната (КООСО) полковник о.р. Иван Иванов.

КООСО счита, че секторът „Отбрана” в момента е в едно меко казано незадоволително състояние. Според експертите нещата са доста по-тежки от посочените в първоначалния вариант на доклада за състоянието на отбраната на служебния кабинет. „В последните 10 години този сектор е в едно състояние на будна кома. И не е само недофинансирането е причина за това състояние”, каза Иванов.

Той подчерта, че има нужда от провеждане на стратегически преглед на отбраната. Българската армия се нуждае от изцяло нов Закон за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), с нов дух в този закон.   

„Сектор „Отбрана” се нуждае от рестарт както по отношение на нормативната база, така и по отношение на организационното изграждане. Разбира се, във вниманието на обществото са преди всичко въпросите от модернизацията, но аз дълбоко изповядвам идеята, че преди да се пристъпи към модернизация трябва да има стратегически преглед на отбраната, на базата, на който да се изготвят няколко много важни документа – основополагащи документи. Един от тези документи именно е плана за модернизацията със съответните инвестиционни проекти, по който трябва да се търси и политически консенсус и това е пътя за една добра модернизация на българската армията“, посочи той. Той коментира участието на 68-а бригада Специални сили в залавянето на издирван за убийство в Пещера.

„Аз считам, че участието на 68-а бригада специално в този случай не беше уместно, то не беше и законосъобразно. Използването на подразделения на Българската армия трябва да бъде строго регламентирано и още повече, ако информацията, която изтече по медиите, че прекият началник на командира на 68-а бригада – началникът на отбраната ген. Боцев не е знаел, аз считам, че това е едно сериозно нарушение”, заяви той. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP