Експерти съветват: Използвайте течни дезинфектанти срещу коронавирус и бактерии

04 Август 2020 | 10:49
0 коментара
Любопитно

Забравихме ли, че коронавирусът не си е отишъл или вече свикнахме с него в т.нар. „ново нормално“? На фона на мрачната статистика от последния месец, хората някак естествено започнаха да не обръщат внимание на все по-големия брой новозаразени. Днешното безгрижие със сигурност е подсилено и от липсата на смразяващи кадри от международния видеобмен, които по време на карантината доминираха и ни плашеха до смърт, което до голяма степен помогна за първоначалното овладяване на епидемията у нас.  

Експерти обаче алармират, че при все по-засиленото неспазване на трите „Д“-та от страна на хората, възниква логичния въпрос какво ще се случи през есента и зимата, когато се очаква по-страховитата „втората вълна“ на Covid-19“? И тъй като голяма част от населението все още няма имунна защита срещу SARS-CoV-2, прогнозите за взрив на пандемията по това време на годината са напълно оправдани.

Истината е, че хората продължават да носят маски, но все по-често се наблюдава неглижиране на другите предпазни мерки, като дистанцията и дезинфекцията, без които борбата с вирусните инфекции е немислима. А експертите по общественото здраве са категорични, че именно правилното и често дезинфекциране на ръце и повърхности, доказано убива всякакви вируси и бактерии, включително и новия коронавирус.

На фона на огромното предлагане на пазара обаче, здравните експерти напомнят, че за да бъде един дезинфектант сигурна защита срещу COVID-19, продуктът трябва да съдържа минимум 70% етилов спирт и да е регистриран в Министерството на здравеопазването като биоциден такъв. Най-добре е консистенцията на препарата да е течност, а не гел – особено ако се използва за дезинфекция на повърхности. Дори когато е за дезинфекция за ръце, специалистите по здравни грижи предпочитат дезинфектанти под формата на течност, а не в гелообразна форма. Това е така, защото течността по-лесно стига до всички гънки на ръцете и се разнася по-ефективно.

Като цяло специалистите предупреждават, че за да сме напълно защитени, трябва да проверяваме изключително внимателно всеки етикет и да се доверяваме само на проверени производители, като не забравяме, че трябва още дълго да живеем с COVID-19 и да сме отговорни не само към себе си, но и към цялото общество.

Добавете Вашия коментар

TOP