Експерти разкриха колко често трябва да сменяте възглавницата си

23 Юли 2018 | 21:51
0 коментара
Любопитно

Оплаквате ли се от състоянието на косата ви? Може би просто трябва да смените възглавницата си. 

Според специалистите, прахът и гъбичките, които причиняват пърхот, се втриват в главата всеки ден по време на сън. През времето на използване възглавницата поглъщат от въздуха многобройни вредни вещества, прах и микроорганизми. Въпреки това, ние не сме свикнали редовно да сменяме възглавниците. Почти 90% от хората правят това веднъж на няколко години.

Междувременно експертите са убедени, че възглавницата може да е причина за упорития пърхот, от който не ни спасяват специализираните шампоани. Лекарите обясняват това, като казват, че по време на сън главата постоянно се отърква във възглавницата, а косата като метла събира всички вредни вещества от нея. И патогенните микроорганизми и гъбичките лесно преминават през порите на тъканите и могат да стигнат до косата дори и през чистата калъфка за възглавницата.

За да се избегне този опасен контакт, експертите съветват да се прибегне до различни превантивни мерки.

"Най-лесният начин е да си купите нова възглавница на всеки два до три месеца", препоръчват лекарите. Ако не можете да сменяте възглавницата често, тогава слагайте по няколко слоя калъфки. Тогава на прахта и микроорганизмите ще им бъде трудно да достигнат до повърхността, а косата ще бъде по-свежа и здрава. Промяна на калъфката за възглавници в градски условия трябва да бъде най-малко два пъти месечно./ Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP