Експерти от ОИК Благоевград на информационна обиколка в Пиринско

23 Април 2018 | 11:01
0 коментара
Бизнес

При засилен интерес премина първата седмица от обиколката по общини на експертите от ОИЦ – Благоевград, на която млади земеделски стопани от областта бяха запознати с условията за кандидатстване по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ на Програмата за развитие на селските райони, както и с процедурите, които се очаква да бъдат отворени до края на 2018 г. по останалите Оперативни програми.

На срещите беше разяснявана също работата със системата ИСУН 2020, чрез която вече ще става кандидатстването на фермерите с проектни предложения по всички инвестиционни мерки на земеделската програма. Експертите увериха присъстващите, че електронното кандидатстване никак не е сложно и като цяло ще облекчи значително процеса на подготовка и подаване на формулярите, както и по-късно контактите с Управляващия орган на Програмата.

25 хиляди евро е максималната стойност на всеки отделен проект като помощта ще се изплаща на два транша – 50% при подписване на договора и останалите 50% след изпълнение на изготвения по проекта бизнес план. Допустими кандидати по процедурата са земеделски стопани на възраст от 18 до 40 годишна възраст. Фермери с образование в областта на селското стопанство и такива, които се занимават с биоземеделие ще получават допълнителен брой точки от оценителната комисия.

Тази седмица информационната кампания на ОИЦ-Благоевград продължава по график в общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич.

Кампанията се осъществява с подкрепата на експерти от Националната служба за съвети в земеделието, които ще разяснят предлаганите от тях безплатни консултантски услуги за подпомагане на младите фермери.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP