Експерти: Между един и два милиона лева за изместване на трасето на магистрала "Струма"

17 Юни 2018 | 14:04
0 коментара
Общество

Между един и два милиона лева ще са нужни за допълнителното изместване на трасето на магистрала "Струма" заради археологическото откритие край Благоевград.

Искаме този обект да остане на място и изцяло, защото е важен за нас и за историята на града, каза на пресконференция инж. Калин Анастасов - член на групата за запазване на Скаптопара, съобщава БТА. Очакваното удължаване на срока на строителството на този участък на магистралата е около шест месеца, без това да се отрази върху целия лот 3 на магистралата.

Анастасов информира, че разчетите са на независими експерти, привлечени от групата за запазване на разкопките и става дума за българска проектантска група, проектирала магистрала в Румъния. Той съобщи, че тези разчети са предоставени на всички ресорни по темата институции.

4,5 млн. евро ще струва изместването на трасето на АМ "Струма", пресметнаха от Инициативния комитет

Социализирането на този обект е свързано с използването на всички законови възможности, включително и привличането на частния бизнес в развитието и стопанисването му чрез отдаване на концесия, смятат от групата за запазване на Скаптопара.

Експерти определят намерените архитектурни останки като римска вила, която е втората по големина в България и петата на Балканите. Калин Анастасов показа копия от документи, според които през 1973 г. обектът е определен като културна ценност с местно значение, като и по сегашното законодателство този статут се запазва.

Здравка Чимева - управител и собственик на туристическа фирма, изтъкна, че обектът би могъл да се превърне в архитектурен парк на открито и в него да бъдат изложени всички намерени артефакти от региона.

Според нея така ще могат да бъдат разкрити около 500 работни места. Сред тях и за млади археолози, сред които безработицата е много голяма, коментира Павел Деспотов, магистър по археология.

Красимира Лука - председател на Българското археологическо сдружение, изтъкна, че в сегашния си вид Законът за културното наследство дава предпоставки за конфликт на интереси, като се обслужват лични такива по отношение на възлагането на археологическите проучвания при големите инфраструктури обекти.

Добавете Вашия коментар

TOP