Експерт: Избираме двудневни пакети в Сърбия и Македония за Нова година

17 Декември 2019 | 11:56
0 коментара
Общество

250 000 туристи ще карат ски през зимния сезон у нас казва в интервю за "Монитор" експертът в Института за анализи и оценки в туризма

- Г-н Занков, празниците чукат на вратата ни. Къде предпочита да почива българинът, към кои дестинации ще се насочи?

- По празниците очакваме да пътуват около 550 000 българи, като тук имам предвид общо за страната и чужбина. От тях около 150 000 ще предпочетат да празнуват извън България. Най-търсени дестинации у нас са съответно зимните, балнео- и спа курортите - Банско, Велинград, Хисаря, Боровец, Пампорово. Те са традиционно най-продаваеми. След това предпочитани са Родопите, къщите за гости. Там пакетите са разпродадени от рано. Любими дестинации са и градове като Пловдив и Велико Търново. Що се отнася до чужбина, много българи ще пътуват към Сърбия, Македония, Турция, Гърция. След това сънародниците ни се насочват към страните от Западна Европа. Там имаме традиционни връзки, удобни полети, изгодни пакети. Тези пък, които са с по-добра финансова възможност, съчетават почивните дни около Коледа и Нова година и се възползват от екзотични дестинации, като да речем, Египет. А и почивката там е все пак на една добра цена. Дубай продължава да е лидер на пазара като екзотика и добро съотношение като цена и качество. Също така предпочитани са круизните пътувания, Малдивите, Сейшели, Шри Ланка, Тайланд, но там вече говорим за няколко пъти по-високи цени.

- Има ли нови тенденции, нови дестинации, които сънародниците ни предпочитат?

- Има много дестинации, които се появиха на хоризонта и се развиват по-добре, но там пътуват малък брой туристи. Поради тази причина не бих казал, че е масова тенденция.

- Кои са предпочитаните от нас пакети в съседните страни - например в Сърбия и Македония?

- Най-продаваните пакети са с 2-3 нощувки, с автобус и самолет, със закуска, включени турове и т.н. У нас дори най-търсени са тези с две нощувки.

- Какво търси българинът?

- Българинът търси приключения, да прекара добре Нова година, да съчетае култура и почивка. Тук не говорим само за стандартната новогодишна вечеря, въпреки че тя е много важна за българина. Отдаваме голямо значение на храната, интересуваме се каква е музиката и менюто.

- А търсени ли са домашната кухня, къщите за гости?

- Да, търсени са. Българинът е ценител на домашната храна.

- А чужденци ще празнуват ли у нас Нова година?

- Да, 170 000 чужденци очакваме да посетят страната ни по коледните и новогодишните празници. Те са основно от европейските държави, съседните страни.

- Какво търсят у нас?

- Харесват добрата кухня, доброто съотношение между цена и качество. У нас идват туристи както за сноуборд, така и за разходки в големите ни градове, за спа процедури. Така съчетават едно цялостно изживяване, на което може да се насладят в България. А и страната ни има едно добро решение за Нова година за чуждестранния турист. За една добра цена може да се получи много добро качество.

- Преди няколко дни бе открит официално зимният сезон. Какви са очакванията ви?

- Не бих могъл да кажа, че ще е по-добър от миналата година, но като цяло очакваме 1,7 млн. туристи да посетят страната ни през зимните месеци. Но тук визирам всички форми на туризъм. Специално посещенията за ски и сноуборд - ще са около 250 000. Всичко друго ще бъде културно-познавателен туризъм, балнео и спа. Виждаме, че през зимния сезон културно-познавателният туризъм и другите форми изпреварват ски и сноуборд туризма значително.

- А за кои страни сме предпочитана ски дестинация?

- Говорим отново за балканските държави, които планират лесно пътуването си - Гърция, Македония, Турция, Румъния, но и от западните - Германия, Великобритания, Италия.

- Какви са изводите ви от миналогодишния зимен сезон и към какво трябва да се насочат хотелиерите? Какво да имат предвид?

- За някои хотели имаше повишаване на цените заради покачване цените на електричеството, горивата, възнагражденията на персонала, но и където има високо качество на услугата. Въпросът е, че не получаваме това, което можем да дадем. Вярно е, че страната ни стои стабилно на картата, но определено не рекламираме и не развиваме нашия туризъм.

- Това ли ни куца най-вече - липсата на реклама?

- Да, презентирането, организацията... много неща ни куцат.

- Като цяло променя ли се вкусът на българина, предпочитанията му?

- Това, което наблюдавам през последните години, е, че наистина българинът предпочита да пътува по-често, но за по-кратко време. Избира си дълги уикенди. Общо взето организират ваканции през цялата година, а не както в миналото, да залага на дълга почивка през лятото и кратка през зимата. Вече си организират ваканциите доста по-отрано. Общо взето българинът си изгради култура за планиране на екскурзиите.

- Заради по-ниските пакети ли?

- Да, резервира се на по-добра цена и в същото време се получава едно високо качество.

- Тъй като две поредни години отчетохме лош летен туристически сезон, взехме ли си поука според вас, за да променим нещата?

- Зависи кой трябва да си вземе поука. Туристическият бизнес вече е по-активен. Определено фирмите, които предоставят добро качество и продават мултиканално, се справят добре. А тези, които са се оставили на течението, определено изпитват трудности. Има фактори, които им влияят негативно Изводът е, че можем много повече - да предлагаме услуги на по-високо качество.

Добавете Вашия коментар

TOP