Експериментират генно редактиране, което ще удължи живота ни до 130 години в младо тяло

16 май 2018 | 07:18
0 коментара
Експериментират генно редактиране, което ще удължи живота ни до 130 години в младо тяло

Биоинженерите от стартъпа Rejuvenate Bio в Харвард стартираха първите практически експерименти за редактирането на генетичния материал на живите организми. 

Първите живи организми, които са включени в изследванията са кучета. За да бъде максимално увеличена продължителност на живота на кучетата в ДНК структурата им се добавят ДНК фрагменти от най-простите организми, чиято основна характеристика е способността да живеят максимално дълго, дори в най-враждебна среда.

В случай, че "обратната" генна терапия се окаже успешна при експеримента с кучетата, технологията CRISPR-Cas9 ще бъде тествана при хора в клинични условия.  

Изследователите съобщават, че от тяхната разработка вече се интересуват от Министерството на отбраната и други силови ведомства на САЩ. С помощта на генетичното редактиране в близко време може да бъдат създадени "суперкучета", които няма да боледуват и ще живеят 2-3 пъти по-дълго от нормалните животни.

Авторите на програмата твърдят, че крайната цел на експериментите е да се увеличи максималната продължителност на живота на човек. Биоинжинерите смятат, че ако експериментите приключат успешно, хората ще могат да живеят до 130 годи в тялото на 21-22 годишен човек./Zdrave.to


Добавете Вашия коментар!