Ексобщинският съветник Димитър Байкушев ще прави фотоволтаици, бензиностанция, магазини и заведения върху 36 дка в новата промишлена зона на Благоевград

12 Декември 2018 | 06:13
0 коментара
Бизнес

Бившият общински съветник в Благоевград Димитър Байкушев и бизнес партньорът му от март т.г. Борислав Димитров Сивиков стартират поредна бизнес инвестиция в областния център на Пиринско. Въпреки че още не е довършил напълно предишния си проект – футболно, волейболно, баскетболно и хандбално игрище със съблекални и санитарни възли върху площ от 3 дка в местността Река Бистрица – Делямзински мост, който стартира още през декември 2015 г., точно 3 г. по-късно съвместната фирма на Байкушев и Сивиков „Ей Би Ди Ес инвест“ ООД обяви, че ще прави фотоволтаична централа, складова база, бензиностанция, автосервиз, заведение за хранене, търговски сгради, сгради за битово обслужване, паркинг, къмпинг и сондажен кладенец в местността Герена до Благоевград. Теренът е доста впечатляващ като големина – близо 36 дка, на 500 метра от пътя Благоевград – с. Зелен дол, който се очертава новата промишлена зона на Благоевград.

Двамата бизнесмени са планирали 50% плътност на застрояване и 2 етапа, в които ще реализират проекта си. В първия етап ще бъде изграден логистичният център, представляващ едноетажна постройка с разгъната площ 2500 кв.м, в който ще има складове и товаро-разтоварна рампа. Предвидено е бързо строителство – със сглобяеми конструкции. Тъй като до мястото няма изградена ВиК мрежа, фирмата иска да си направи и тръбен кладенец с дълбочина до 70 метра, откъдето да черпи около 16 000 куб.м годишно вода за битови и промишлени нужди. На ІІ етап плановете включват фотоволтаична централа, бензиностанция, автосервиз, заведение за хранене, магазини, паркинг и  къмпинг.

Бизнес активността на Д. Байкушев, който е син на председателя на Камарата на строителите в Благоевград Петър Байкушев, е впечатляваща. Миналия месец той и синът на съдружника на баща му Васил Чорбаджийски – Христо, пожелаха да построят 2 МВЕЦ-а – „Бистрица-1” и „Бистрица-3”, и задействаха процедурата по възстановяване на стари разрешителни, но екоекспертите ги отрязаха поради факта, че половината от река Благоевградска Бистрица е с осушени участъци вследствие работата на построените вече ВЕЦ-ове.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP