Екскурзии до Милано и Венеция най-рано през септември

27 Февруари 2020 | 12:09
0 коментара
Общество

Клиенти на турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради бързото разпостранение на коронавируса на Апенините.

Фирмите за почивки започнаха да връщат средства от платените предварително депозити за воаяжи до страната на Апенинския полуостров.

От агенциите съветват пътувания да се планират най-рано за септември от туристите и признават, че са залети от телефонни обаждания на притеснени потребители какво ще се случи с почивката им.

Докато за блокираните селища в Италия е ясно, че не могат да бъдат посетени, няма причини ваканциите до останалата част на Италия да бъдат отменени и парите на потенциалните клиенти да бъдат върнати. В повечето случаи обаче капарото се връща от компаниите въпреки липсата на правно задължение, защото няма форсмажорно обстоятелство нито авиокомпаниите да ги възстановят, нито хотелите. Това ще е възможно само ако се обяви епидемия в цяла Италия.

Турагенции съветват клиентите си да не планират в следващите месеци пътувания, но желаят и да не се внася допълнително паника, за да не ги откажат от излизане зад граница. От туристическото министерство няма информация как да реагират туроператорите, дали да връщат пари за предплатени ваканции. Очаква се днес становище на ресорното министерство, както и на асоциацията на туроператорите, коментира главният експерт от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков. По думите му все още по повечето програми няма анулации на полети.

Все още работят музеи и туристически атракции, хотели и летища на Ботуша. Във връзка с разпространението на новия коронавирус в Италия и по-специално Северна Италия от външното ни министерство препоръчаха на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да ходят само в краен случай в районите, където е установена зараза. Полетите между България и Италия, както и между Ботуша и други европейски и екзотични дестинации продължават да летят. Движат се и автомобили, бусове и влакове.

Пътуване за обмен на наши ученици в Италия, което трябваше да се проведе в началото на март, е спряно. Организатор на събитието е училище на Ботуша, но вчера на учениците им е съобщено, че заради вируса ще си останат у дома. От образователното ни министерство също препоръчаха на училищата да се въздържат от предприемане на организирани пътувания в Италия и други държави, в които има регистрирани случай на зараза с новия коронавирус. „Препоръката включва ограничение на пътуванията, организирани по линия на участие на ученици и учители в различни международни програми и проекти, както и по отношение на екскурзионни пътувания от училищата“, уточниха от ведомството.

За новия коронавирус Covid-19 могат да се изследват единствено хора с грипоподобни симптоми като висока температура и начална пневмония, напомни Министерството на здравеопазването. Но наши граждани прибрали се от Италия, се оплакват от липса на информация какво да предприемат, за да се изследват за заразата. Красимира Дамянова обясни в социалната мрежа „Фейсбук“, че е обиколила няколко столични болници, като е стигнала до спешния телефон 112 в търсене на информация. Накрая чиновник в здравното министерство, според разказаното от българката, я е посъветвал да плати 200 лева за изследването.

Или да чака да получи симптоми на заразата и отново да се обади на телефона за спешни случаи. Още в края на януари директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че за коронавируса ще може да се изследват само хора със симптоми и насочени от лекар. Сега той обясни защо е безсмислено хора без симптоми да се тестват за наличие на вируса.

Добавете Вашия коментар

TOP