ЕКСКЛУЗИВНО! Петима нелегални мигранти са открити в ТИР на ГКПП „Илинден” тази вечер

30 Юни 2020 | 22:45
2 коментара
Общество

Петима нелегални мигранти са открити в ТИР на граничен пункт „Илинден” тази вечер. Товарния автомобил с българска регистрация превозвал по документи диня от Гърция за Румъния.

Петимата чужди граждани – пакистански произход били намерени  при проверка с мобилна рентгенова система в товарното помещение на автомобила. Към момента се  установява самоличността им.

Шофьорът и нелегалните пътници са задържани. По случая са образувани бързи производства уведомена е районната прокуратура. 

 

Припомняме, че подобен случай има преди 5 дни на ГКПП "Кулата".

Районна прокуратура – Петрич е сключила споразумения със защитата на петима подсъдими чужди граждани – от Афганистан, Иран и Турция, привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК.

На 25.06.2020 г. чужденците били задържани при незаконно преминаване на българо-гръцката граница. При разпит на единия от тях е било установено, че преди време живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция. Установил се в гр. Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.

Каналджиите поели групата чужденци в гр. Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на товарен автомобил ще заспи. Незабелязано за него те планирали да се качат в камиона. Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли в него около 13 ч., когато при проверка били установени и задържани от граничните власти.

В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона – полският гражданин Р.Ж. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция – Полша. Товарът – дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция. По пътя за граничния пункт Р.Ж. спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата – Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал.

Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. Наложените им наказания са по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева.

Определенията на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Вчера, 28.06.2020 г., под ръководството на Районна прокуратура – Петрич са започнали действията по разследване по досъдебни производства със сходна фактическа обстановка. При проверка граничните служители са установили петима афганистанци в камион с дини, управляван от шофьор от Полша.

Добавени коментари

Сънчо публикува:
01 Юли 2020 | 08:47
Добре, че не са му свалили дините докато е спал .....
връщай публикува:
01 Юли 2020 | 07:01
Крият се в диниите като мишки да ги връщат още на границата да не донесат некоя холера тия гадове

Добавете Вашия коментар

TOP