ЕКСКЛУЗИВНО! Цветанов призна има ли конфликт с Борисов и ще прави ли нова партия

01 Юни 2019 | 09:17
3 коментара
Политика

Само часове, след като депозира оставката си от всички постове пред лидера на ГЕРБ и министър-предедател Бойко Борисов, Цветан Цветанов разкри какво го очаква в бъдеще.

Той даде интервю пред в. Труд, говорейки в кабинета му на 17 етаж в централата на ГЕРБ, готов е с огромните папки с анализи от резултатите на изборите. В края на разговора разкри колко кандидати има за поста му и каза: „Е, предполагам, че са много тези, които биха искали. Въпросът е, че ще трябва да бъде избран само един“.

Кой е той?

Цветан Цветанов е в оставка като зам.-председател на ГЕРБ и като председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ. Министър на вътрешните работи в първото правителство на ГЕРБ с мандат 2009-2013 година. Доскоро народен представител и шеф на ПГ на ГЕРБ. Роден е на 8 април 1965 година. Завършва курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в Розуел, специализация в Сикрет сървис във Вашингтон, курсове на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (2005). Семеен, с три дъщери. 

– Господин Цветанов, от един ден сте само член на ГЕРБ. Знам, че не е въпрос как се чувствате, но какво е усещането – като обида или разочарование, или облекчение? Може ли да го определите?

– Това, за което говорите, официално ще стане факт на 7 юли, когато ще се проведе извънредния ни национален конгрес. Тогава ще се представи оставката ми като зам.-председател на партията, както и оставката на Румяна Бъчварова, която заминава за Израел като посланик. Тя също е депозирала оставката си и излизането си от Изпълнителната комисия. Най-общо казано, в момента се чувствам малко по-свободен, защото изминалите 13 години партийна работа за мен означаваха лишения от времето за най-близките ми, както и много и дълги отсъствия от вкъщи. През това лято ще мога да съм по-дълго време със семейството. Ще имам възможност да усетя какво вълнува най-малката ми дъщеря, защото тя порасна като че ли за един миг – вече е на 8 години. А иначе – за разочарование не е редно да се говори. Ние сме големи хора и би трябвало да се отнасяме разумно към разочарованията в чисто служебен план, защото в работата си всеки човек е изправен пред някакви перипетии и предизвикателства. Смятам, че най-важното е да имаш стабилна основа, дом и семейство. Имам чудесно семейство, което ме зарежда с обич и търпение и ми дава сила да преодолявам всички предизвикателства и превратности.

– Бихте ли отделили отново тези 13 години от живота си за партийна работа? Или ако трябва да Ви питам по друг начин – мислили ли сте по-рано за деня, в който подавате оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ и минавате встрани от Първа лига?

– Всеки се е занимавал с нещо и не гледам на политиката като на даденост. Аз съм така устроен, а и съм възпитан да мисля, че винаги, когато трябва да вършиш някаква работа, трябва да се раздаваш максимално, да даваш всичко от себе си. При това да не работиш само за похвали. В началото, при създаването на партия ГЕРБ, никой не вярваше, че този проект ще успее. Благодарение на подкрепата, която получих от семейството си започнах да пътувам сред хората от понеделник до събота всяка седмица. Това ми даде възможност да виждам непрекъснато нарастващата обществена подкрепа за ГЕРБ. Членовете и симпатизантите ни ставаха все повече, а енергията им ставаше много силна и заразяваща. И днес си спомням началото, когато съм отивал в някои общини, където сме имали малко симпатизанти-понякога под 20 човека и въпреки това съм пропътувал 300 километра – 150 на отиване и 150 на връщане. Пред тях съм говорил все едно, че говоря пред препълнена зала от 200 човека, защото най-важното е хората да усетят искреността ти. Те трябва да знаят, че си заслужава да бъдат съпричастни към този проект. Партийната, организационната работа е най-неблагодарната. Винаги, когато минат едни избори, малко хора мислят за следващите. Аз обаче винаги, когато приключат едни избори, съм планирал следващите веднага и съм знаел в какъв период от време какви мероприятия трябва да бъдат проведени. Виждах точно в това силата на ГЕРБ и уникалността на нашата партия – ние имаме реален политически живот. ГЕРБ има реален контакт със своите съмишленици и истински се стреми да търси последователи и да разширява периферията си. Много е погрешно, ако някой смята, че можеш да администрираш този процес, без да си истински съпричастен с проблемите на хората. Защото често се мисли, че едно участието в управлението ти дава само възможности. Нищо такова не съм мислил и не съм си поставял за цел. Но винаги съм считал за своя задача да спечеля доверието на всички тези, които доброволно участват в нашия политически проект като членове и симпатизанти. Много е погрешно, ако някой смята, че с бюрократично администриране може да постигнеш някакъв успех. Аз съм бил винаги всеотдаен, във всичко съм влагал много енергия и винаги съм мислил напред в бъдещето. Защото съм знаел, че съм част от нещо голямо, от много хора, с които заедно мислим в една посока.

– Защо се случва вашата оставка? Появи се конфликт между вас и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, някой завъртя интрига вътре в партията или отвън? Защо е вашата оставка в този момент?

– Убеден съм, че конфликт е силна дума в случая. Имаме различия, може би и разминавания, но конфликт в никакъв случай няма между нас. Когато през 2005 година напуснах МВР, за да участва Б. Борисов в кметските избори, аз приех да бъда шеф на неговия предизборен щаб. Трябва да Ви призная, че тогава му казах, че правя нещо, което никога не съм си представял, че ще правя преди това. Аз съм много праволинеен и последователен в планирането на моя живот. Не вземам емоционални решения. Тогава имаше истинска емоция, но имаше и съпричастност, и изградено доверие помежду ни от периода 2001 до 2005 година в МВР, когато аз бях негов оперативен помощник. Той успя, аз станах зам.- кмет, след това станах председател на партията, защото нямаше как по закон той да съвместява тази длъжност. И тогава, през 2005 година му казах, че аз ще работя с него като ще му казвам всичко, което той трябва да знае. Защото е нужно той да взема информирани решения. Този възглед за работата помежду ни съм запазил и до ден днешен. И затова ние сметнахме за необходимо да разговаряме двамата в началото на седмицата, а вчера (в четвъртък, б.р.) отидох, за да разбера какво е решено. Конфликтите са присъщи на тези, които не познават мъдростта и не разполагат със способността да чуват различното мнение. Мога само да добавя, че проявих търпимост към всичко, което се случваше през последните 45 дни. Имаше, за голямо съжаление много хора, които коментираха, без да познават ситуацията. Имаше и такива, които вземаха страна, без да се интересуват от детайлите.

– Ваши съпартийци или външни?

– Не искам да стигам до подробности, за да не обидя някого. Мога да споделя само това, че мисля, че съм взел правилното решение. Животът е като едно колело и трябва да можеш да гледаш на всичко като на нещо, което е трябвало да стане. За мен най-важното е, че имам истински приятели и невероятно семейство. С тях се чувствам силен и мога да застана и да гледам хората в очите. Мисля, че съм един от малкото политици, които не са се променили във времето, независимо от позицията, която съм заемал, спрямо хората, които са в администрацията на съответните институции, в които съм работил. И тук искам специално да благодаря както на служителите на МВР, така и на достойните служители на Народното събрание. Най-много са благодарностите ми към администрацията, към членовете и симпатизантите на ГЕРБ. Те са невероятни хора, повярвайте. Това, че работих 13 години толкова ентусиазирано за партията, за да е такава, каквато е днес, дължа на всички тях. Истинско богатство е човек да познава толкова много качествени хора. Благодарен съм, че покрай тях опознах в детайли традициите на всяко едно населено място в страната ни. България е уникална страна с прекрасни хора във всяко кътче. – Благодарите на структурите, обаче как да благодарите на структурата във Велико Търново, ГЕРБ в цялата област има едва 86 гласа разлика с БСП. На фона на предишни избори, когато разликата е била в хиляди.

Какво се случи в Плевен, в Добрич? Защо вашите хора не показаха как се работи в ГЕРБ по време на избори? – А защо смятате, че във Велико Търново резултатът е слаб? – Защото имате твърде малко разлика с БСП.

–Само да припомня, че на областно ниво на минали избори БСП са ни биели. Изключително важно е да се знае е, че в областния център Велико Търново победихме. Което означава, че политиката и на кмета, който е председател на НСОРБ, и областен председател на партията, е правилна. Там успяха да постигнат изключително висок резултат. В Горна Оряховица победихме, а там е една от надеждите на БСП – господин Божанков, а Весела Лечева е острието във Велико Търново. В Елена победихме… Убеден съм, че посоката, в която се движим, е много добра. Много е важно, когато се прави даден анализ, да можеш да боравиш с детайлите. Нужни са тактически ходове, във връзка с предстоящите местни избори. Но това е едно по-дългосрочно планиране. Що се отнася до сега отминалите избори още през октомври месец миналата година представих ситуацията и предложенията си към премиера.

– Помня, че когато правихме интервю с Вас миналата година в началото на октомври, казахте off the record, че вече гледате към местните избори.

– Така е, те са взаимно свързани. Винаги съм разглеждат този кратък период между местните и европейските избори като един цялостен процес. И затова на премиера му казах, че е много важно на 20 януари да представя хронограма, която обхваща партийния и организационен период на партията до декември месец. Това беше одобрено и през януари направих презентацията пред колегите. Когато стартирахме кампанията, имаше доста песимисти. От самото начало на 2019 година, на база на организационния живот, който има в партията и във връзка с мероприятията, които бяха планирани, аз оставах най-големия оптимист. Дори когато стартирахме кампанията и когато се говореше, че има проблем, аз бях убеден, че ГЕРБ ще е първа политическа сила. Твърдите ядра на партиите са тези, които винаги решават европейските избори в България от 2007 година до сега. ГЕРБ запази бройката от 6 евродепутати. Нашата цел беше да имаме 7 евродепутати. Но виждате, че прагът, който беше преодолян от „Демократична България“, даде възможност и те да имат свой представител. Мога да кажа, че в момента партия ГЕРБ е в много добра кондиция и очаквам да се справи успешно и на предстоящите местни избори. Всичко е въпрос на менажиране на изборната кампания и на контрол върху процесите, които ще текат в този период.

– Знаете ли обаче, че преди 26 май, от вашите активисти идваха два сценария за действие – едното беше: „да загубим нарочно изборите, че Борисов да види, че без Цветанов избори не се правят“. А другият сценарий бе – „нека да имаме по-малко гласове, че Борисов да отстрани от всички постове Цветанов“. Чухте ли ги, впрочем?

– Не съм давал ухо на никакви сценарии. Когато имам избори пред себе си, работя само и единствено за победа. Никога не хабя енергията си за друго. А ако е имало автори на подобни сценарии, те едва ли са били искрени към партията ни и се съмнявам да имат принос за резултатите на ГЕРБ. От вчера насам много хора ме питат защо си отивам. Радвам се, че се оценява по достойнство направеното от мен. Времето ще даде отговор на въпроса дали моята оставка е правилна или не. Сега слушам донякъде с интерес тълкуванията на различни политолози и др. анализатори. А разговорът е бил само между мен и Борисов. Направихме възможно най-доброто-и двамата оповестихме решението и оставката, която вече съм депозирал.

– Чухте ли, че се очаквало да правите нов проект? Политически проект.

– Е, мисля, че чак веднага да ми се е роди подобна идея – някак е несериозно (смее се). Сега не е време да се говори за политически проекти. Смятам, че трябва да се говори повече за предстоящите местни избори и затова как държавата трябва да се подготви за новия програмен финансов период. НСОРБ и изпълнителната власт, както и 17-те избрани евродепутати следва да защитават националните интереси и бюджетът на страната ни да бъде с 4 млрд. лева повече за кохезионна политика и за всички останали секторни политики. Така усилията на всички български партии ще бъдат по-успешни. Само обединени усилията ще дадат резултати за страната ни и Европейския парламент и в Европейската комисия ще се съобразяват с нас.

– Тежки преговори се очертават в Брюксел след евровота. Ще успее ли Манфред Вебер да стане председател на ЕК?

– Преговорите ще бъдат много тежки, но аз съм убеден, че европейските лидери са достатъчно отговорни, за да избегнат национал-популизма. – За пръв път нямаме доминанта на ЕНП и ПЕС в Европарламента. Как да си го обясним това?

– Демокрацията предлага възможности за различни решения. Свидетели сме на много странни коалиции както на европейско ниво, така също и в националните парламенти. Тези странни коалиции и това, което се случва, е функция на волята на избирателите, които определят конфигурацията на всеки конкретен модел на управление. Европейските избиратели наложиха това многообразие на предпочитанията си, което е истинско предизвикателство пред политическите елити.

– Струваше ли си да правите коалиция със СДС за европейските избори – 20 хиляди преференции имат Александър Йорданов. Структурите ви също използваха преференции и се ядосваха, че хора като Лиляна Павлова или Емил Радев са извън ЕП за сметка на чужд партиец. – Преди началото на изборния процес имаше едно писмо на Жозеф Дол с послание да се търси обединение на демократичния десен избирател. И ние дадохме две места в листата на ГЕРБ на колегите от СДС. Получихме подкрепата и на Обединени земеделци, „Никола Петков“, след това на Гергьовден, на БДФ – като цяло на формации, чиито ценности изцяло се припокриват с ценностите на ЕНП. Мога да кажа, че това беше една консолидация на десни сили за европейския вот. Опитахме се заедно да намалим негативната енергия, която щеше да се формира по време на евровота. Смятам, че с колегите от СДС работихме много коректно и изказвам благодарност на Румен Христов, който за мен е един добър политик с опит. Успех е, че консенсуса взе връх над конфронтацията. Това на мен ми харесва особено много като политик, защото смятам, че политиците имат мисията да търсят онова, което може да ги обедини.

 

Добавени коментари

Още се чудя- публикува:
01 Юни 2019 | 14:09
КАК бе,уважаеми журналисти, не забранихте коментарите под тази статия?!?! Ако беше за друг-отдавна да беше "цъфнала" червената лента:"Коментарите към тази статия са изключени." Но не ни е чудно: Този вече е бита карта и за него никой не се интересува и той самият на никой не може да навреди,на никой не е нужен. Освен на Цацаров!
Няма лошо! публикува:
01 Юни 2019 | 11:55
Ами толкова партии имаме,та като създаде още една... Друг е въпросът кой ще гласува.Видяхме сега как гласува 1/4 от всички,имащи право на глас. ОТВРАТИХТЕ НИ! Всички сте едни и същи! Уж за народа работите,а се чудите как повече да заграбите.То не са коли,то не са апартаменти,пари,живот,сметки в чужди банки,скъпи дрехи...Вие ще живеете охолно,а народа да рови по кофите,скъпи горива,ток,хляб...
Неразбрал публикува:
01 Юни 2019 | 11:10
Кажи пък една дума за "честните" ви победи! Не само сега.Може би имахте успех само в началото,когато народът блъскан от лявото в дясното и забит в царското-очакваше "нещо" от вас! Когато яхнахте властта започнахте да давате трохи на някои.После увеличихте общинските администрации.С послушни служители и целите им семейства.И хванахте юздите на страха и принудата! Говорил съм с много от тях-Казват: "Не взимам кой знае колко,но като ме изхвърлят къде да ида?" И това е от служители до сметосъбирачите и метачките.С какво сте по- различни от комунистите??? Айде стига вече де!!!

Добавете Вашия коментар

TOP