Ексграничният полицай М. Костов отнесе 3 г. и 6 м. затвор заради катастрофа завършила със смърт край Кърналово

28 Март 2018 | 23:00
0 коментара
Общество

Ексграничният полицай от Петрич Михаил Костов бе осъден на 3 години и половина затвор и отнемане на шофьорската книжа за 4 години заради катастрофа със смъртен случай.

Ефективната присъда постанови състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Петър Пандев. 36-годишният петричанин бе признат за виновен за пътен инцидент, станал на 16 юни 2013 г. в района на борсата в село Кърналово. За там бил тръгнал рано сутринта 56-годишният Огнян Йорданов, който имал оранжерии край село Драката.

Известният в миналото футболист, плувец и собственик на първата пицария в Сандански, откъдето му идва прякорът Наско Пицата, имал уговорка да продаде домати на прекупвач. Около 6 часа на излизане от отбивката на пътя Петрич – Сандански фордът бил пометен от лек автомобил БМВ, който се движел с висока скорост по главния път. От удара двете коли изхвърчали в различни посоки, блъскайки се в идващи зад тях други автомобили. Фордът се забил със задната си дясна част в предницата на „Мерцедес“ и шофьорът останал заклещен, а доматите, които карал, се разпръснали по пътя. БМВ-то забърсало още два автомобила, след което шофьорът Михаил Костов слязъл, качил се в друга кола и избягал.

Пострадалият Огнян Йорданов е откаран в реанимацията на петричката болница с тежки травми, в резултат на което изпада в мозъчна смърт и часове по-късно умира. След два дни 31-годишният шофьор беглец на БМВ-то е открит от полицаите и привлечен като обвиняем за пътнотранспортното произшествие, при което е причинил смърт по непредпазливост.

Делото влиза в Окръжен съд през 2015 г. и след като многократно е отлагано, се стига до осъдителна присъда, която ще бъде обжалвана.

Това е втора присъда за Михаил Костов. Той започва работа като граничен полицай през 2003 г., а през 2004 г. е уволнен заради управление на личния си автомобил в района на Дупница в нетрезво състояние. Обжалва уволнителната заповед и съдът го връща на работа през 2006 г. Отново е уволнен през 2010 г. заради подкуп, след като един месец бил разработван, а телефоните му подслушвани.

Граничният полицай, който е син на дългогодишния началник на Граничен сектор – Петрич полк. Валентин Костов, бил поставен под специално наблюдение заради системно притискане на преминаващи през ГКПП – Кулата наши и чужди търговци. На 21 ноември около 20 ч. е задържан на работното си място на Кулата, минути след като получил 80 евро рушвет от търговец на микробус, чиито документи били с изтекъл срок. Подкупът бил открит в джоба на служебната униформа от спецполицаите от отдел „Вътрешна сигурност“, които провеждали акцията.

Граничният полицай е задържан за 24 часа, привлечен като обвиняем за подкуп и освободен под парична гаранция от 5000 лв. от разследващия полицай. Впоследствие бе осъден на 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, 1000 лв. глоба и лишаване от правото да упражнява професията си за 2 години. Присъдата бе постановена след съкратено съдебно следствие от окръжния съдия Росица Бункова./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP