Журналистът Марин Николов разказва в „Здравей, България“ по NOVA за трудния път на едно прокурорско дело, образувано след единственото телевизионно разследване у нас за рекет на еко организации над бизнесмени с енергийни проекти.

Става въпрос за историята от 2015 г. с поисканите 200 000 евро такса спокойствие за фирмата,  газифицираща Пирдоп и Златица. Разследването тогава разкри добре организирана схема, в която под прикритието на грижа за природата функционира успешен модел за бърза печалба. Срещу солидната сума екоорганизации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания. В случая парите иска екоорганизацията „Коалиция за устойчиво развитие”, за да оттегли жалби пред съда срещу решението на екоминистерството, проектът му да стартира без оценка за въздействие на околната среда.

След журналистическото разследване от Софийска градска прокуратура започват проверка, която се бави една година.

Търси се ясен текст, с който да определят престъплението. Освен това възниква спор коя прокуратура да го води – градската или районната. Започва досъдебно производство и едва от преди месеци – 3 години след предаването, председателят на Коалицията за устойчиво развитие – Дончо Иванов и адвокатът Чавдар Пенчев са с обвинения за принуда – за това, че са поискали 200 000 евро от бизнесмена Павлов против волята му със заплаха за увреждане на имуществото. „Нашата фирма извършва мониторинг, който вие не искате да разберете”, заявява Дончо Иванов.

Спънките по делото продължават. В обвиненията на Софийска районна прокуратура не пише кое имущество на Павлов и как са увредили Иванов и Пенчев, след като той не се поддал на принудата и не им платил.

Заради този пропуск на прокурора съдията от Софийски районен съд връща обвиненията за доизясняване, а оплакалият се от рекет бизнесмен говори за вредата от неизтеглените жалби на екосдружението –

хиляди левове пропуснати ползи от 3 години забавяне на проекта.

„Вече трета година не можем да започнем да работим на територията на лицензиите”, обясни бизнесменът Пламен Павлов.

От користно заиграване с жалби, блокиращи бизнеса, се оплаква и директорът на държавната фирма „Радиоактивни отпадъци”. Повод са няколко дела на същата еко коалиция срещу проект за погребване отпадъците от АЕЦ Козлодуй за това, че не бил екологично издържан.

„Проектът започна да се реализира 2015 г., но започна преди 11 години. С една жалба за много малко средства, всеки един гражданин може да спре проект за милиони, а да не кажа и за милиарди”, обяснява Делян Петров, директор на „Радиоактивни отпадъци” АД.

В справка от Върховния административен съд за последните няколко години става ясно, че

делата на зелените активисти  за еко нередности по различни проекти в страната са 70. От тях така наречените еколози са спечелили само едно.

Всички останали 69  са завършили с решение, че жалбите им в защита на природата са несъстоятелни. Повечето обаче след забавяния на бизнес намерения за милиони.