Комитетът на ЮНЕСКО по никакъв начин не е разрешил строителство в Национален парк "Пирин", нито е позволил разширяването на ски инфраструктурата. Това обяви в съобщение до медиите екокоалиция "За да остане природа в България".

От неправителствената организация подчертават възмущението си от "фалшивите новини на българското правителство".

Повод за думите на екокоалицията е днешното изказване на вицепремиера Валери Сименов, че всички държави, които членуват в Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО, са подкрепили решението на Министерския съвет от декември 2017 г. за изменения в действащия план за управление на Национален парк "Пирин".

По думите му България е получила разрешение да не прави пълна екологична оценка на плана за управление на парка, а само на конкретни инвестиционни намерения.

Симеонов коментира това след завръщането на българската делегация от тазгодишното заседание на комитета в Бахрейн. Той оглавяваше делегация от шестима представители на кабинета, която лобира за преразглеждането и промените в първоначалния вариант на решението за Пирин.

Какво представлява решението на ЮНЕСКО за Пирин

Вчера комитетът на ЮНЕСКО гласува редактирано решение, в което отпадат заявени опасения за състоянието на парка, променени са важни препоръки и искания на комитета към правителството:

- кабинетът да не прилага спорните изменения в настоящия план за управление на парка, докато не бъде направена пълна екологична оценка на проекта за новия план.

Според екокоалицията решението "казва на българското правителство да спазва законите, да изпълнява решенията на българския съд и преди каквото и да е развитие в националния парк, да прави екологична оценка".

"Това решение е унизително, а не повод за гордост за управляващите. Валери Симеонов с невиждан досега политически натиск успя да накара Комитета на ЮНЕСКО да оттегли категоричното експертно обвиняване към българското екоминистерство за неизвършените досега екологически оценка на изменението на настоящия и на новия план за управление на Пирин. Същевременно не беше променено твърдото мнение на ЮНЕСКО за необходимостта от тези оценки", коментира коалицията.

От "За да остане природа в България" допълват, че Комитетът на ЮНЕСКО "никъде не е заявил да не се извършва екологична оценка, а да се оценяват решения на парче всички инвестиционни предложения за нови ски съоръжения".

Екокоалицията за пореден път настоява за оставката на Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

От "Юлен" - концесионерът на ски-зона Банско заявиха, че приветстват решенията на ЮНЕСКО, каквито и да са те.


Източник: БГНЕС, Nova, Forthenature.org