Екипи на БЧК „спасяваха“ бедстващи хора вследствие на приливна вълна по р. Струма в Кресненското дефиле

13 Юни 2017 | 08:14
0 коментара
Общество

Спасителите на Българския червен кръст „спасяваха“ вчера отнесени и бедстващи хора вследствие на над 4-метрова приливна вълна по р. Струма в Кресненското дефиле.

Спасителните екипи на БЧК демонстрираха край Кресна спасяване в бързо течащи води, работа със спасителни въжета и преминаване на река, действия по издирване и спасяване, оказване на помощ и подпомагане на евакуация на пострадали при наводнение.

Демонстрацията на територията на град Кресна бе в рамките на тренировъчен курс от 9 до13 юни с членове на доброволните екипи на БЧК за действие при наводнения.

В 6.45 ч. сутрин от Пожарна безопасност и защита на населението в Благоевград е получено съобщение за 4.5-метрова приливна вълна по р. Струма, вследствие на проливни дъждове. По случайност екипите за действия при наводнения на БЧК са провеждали годишният си тренировъчен курс при моста за с. Ощава. От кризисния щаб в Кресна е съобщено, че приливната вълна е затлачила моста при разклона за с. Ощава. Водата е заляла ГП Е-79 в района на дефилето преди Кресна, хора от дом с увреждания са откъснати от света, имат нужда от помощ. По сведения на местни хора две двойки са тръгнали към Кресна, били са върху моста, когато ги е заляла приливната вълна, в неизвестност са. По сведения на местни хора под моста имало бивак на 18-на любители на рафтинга, за тях също няма сведения”. По този „сигнал” започна учението на екипите на БЧК при моста над р. Струма при разклона за селата Стара Кресна и Ощава.

Спасители на ПСС към БЧК с кучета откриха първо единия от изчезналите мотористи - момиче, което бе на брега на реката в неадекватно състояние. След това бе извикан доброволческия екип за работа при природни бедствия, аварии и кризи. Те се заеха с пострадалата мотоциклетистка. Над мястото на спасителната акция кръжеше дрон, който показваше от въздуха реалната картина по издирването на изчезналите. Вторият моторист бе открит на остров в реката, той имаше нужда от помощ, спасител премина през реката и започна сърдечен масаж. За съжаление той „почина”.

Същевременно бяха открити и останалите двама, но на отсрещния бряг. Те бяха евакуирани и докарани до мястото на събиране на пострадали. Единият от тях се бе ударил в скала, буйстваше, което наложи да бъде извикан психолог. С лодка, след няколко маневри заради бързото течение, бе спасен и четвъртият изчезнал, той бе качен с носилка в лодката и изваден също на брега. След това с тях се заеха медицинските екипи, завиха ги в термофолио, тъй като бяха с хипотермия, освен това с други травми-фрактури на прешлени и крайници.

Втората част на акцията бе спасяване на седемте възрастни с двигателни проблеми. Те първо бях открити от спасителите с кучета, след което към тях се отправиха за да ги евакуират две лодки. За първи път вчера бе осъществено евакуирането с лодка на едър мъж с инвалидна количка. След като той бе качен в лодката и евакуиран, започна спасяването и на останалите, които се придвижваха с проходилки или патерици.

След обяд „спасяваха” групата изчезнали рафтъри, сред които сляпа жена и майка с дете. Целта на учението е поддържането и повишаването на подготовката на доброволните екипи и обучение на новите членове от екипите за действие при наводнения.

Курсът се провежда по поречието на река Струма на територията на Кресненското дефиле при полеви условия. В него участват 60 доброволци от областните организации на БЧК - членове на звената за действия при наводнения, както и експерти от дирекциите „Мениджмънт на бедствията” и „Водноспасителна служба” и „ПСС“.

В тренировъчното занятие бяха включени и екипи на Червен кръст на Сърбия и Македонски Червен кръст за действия при наводнения, както и екип на ПСС при БЧК със спасителни кучета. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP