Екатерина Захариева: Овладеем ли здравето на хората, ще мислим за икономически мерки

30 Март 2020 | 09:17
1 коментара
Политика

„766 българи чакат да се приберат от чужбина, като 80 от тях са туристи. Имаме проблем в Чили, но като цяло организираните туристически групи са в България. Част от сънародниците ни в Испания са се прибрали с коли и автобуси. Държавата още не е оказвала финансова помощ, но прави не малко, защото си представете колко е трудно да се намери самолетен билет за чартърен полет. Листата на чакащите е огромна. Ако нямат пари, плащаме билета, а след това хората възстановяват сумата на държавата“.

 

Това каза външният министър Екатерина Захариева пред БТВ.

„Призивът да не се пътува е отпреди 2 седмици. Целият свят е под карантина. Русия също е затворила въздушното си пространство и кацат чартъри само с руски граждани. Проблемът с Мароко е разрешен. Туристите в Чили са една от компактните групи от 12 души. От Дубай сме прибрали 30 души, които не са организирали. От Испания са се заявили 180 души, които искат да се приберат в България.

 

Ако утре някой има билет за Бали, по-добре да изгуби парите, защото животът и здравето са най-важни. Не искам да чуваме „почивката ми приключва след два дни“, защото тогава може и да е късно и да не можем да направим нищо за тези хора. Не е честно и към онези, които плащаме данъци, защото с техните пари прибираме хора от целия свят. Всички хора, които се прибират у нас, дори и ген. Мутафчийски, ще бъдат поставени под карантина. Тревожно е, че нямаме мисии в цял свят. Консулските отдели обаче работят по спешност навсякъде, особено във Великобритания и Испания. Там са в постоянно във връзка с гражданите ни. Мисиите ни са с по 4-5 души. Ако един се разболее, трябва да поставим под карантина и останалите.

 

Изпратили сме ноти до всички страни за хората с изтекли документи, които искат да се приберат у нас, като сме обещали и реципрочност. Нашата икономика е експортно свързана с Европа и със сигурност ще пострада. Когато се овладее първата част – със здравето на хората, ще се мисли за сериозни икономически мерки. На второ място е да се подсигури работата на лекарите, които работят по 24 часа, както и кредитите за хората, които са със свободни професии. Дано да се случи чудо и целият блокаж да мине по-бързо“, коментира Захариева.Епицентър

Добавени коментари

Браво ! публикува:
30 Март 2020 | 11:32
Поздравления Министър Захариев ! Най -правилната позиция в момент на всичко това ,което ни сполетя ! Благодарим !Пазете се ! Живота най - ценното имане и богатство !

Добавете Вашия коментар

TOP