Ехо от Великден в Добринище!

12 Април 2018 | 19:34
1 коментара
Култура

Празник на празниците и Тържество на тържествата Великден се усети още на Велики четвъртък, когато малки и големи се включиха в изкусното шарене на яйца и месене на козунаци.

Великденските яйца заемат главно място в ритуала за Светлия празник в Добринище. Градът съхранява уникална традиция, където самобитни майсторки шарят яйца с пчелен восък и ръчно изработени писалки.

Шарките са дъговидни заоблени форми и розетки от цветя, символизиращи пъстротата на настъпващата пролет.

На втория ден от Воскресение Христово, Светли понеделник след Пасхалната Света Литургия на площад „Македония“ започна стародавна християнска традиция. С тържествен камбанен звън пред храм „Св.Св. Ап. Петър и Павел“ беше отслужен Пасхален Водосвет за здраве, поръсване на богомолците и конете, след което тръгна Литийното шествие за обхождане на Светите оброчища в Енорията. Пред църквата се извиха кръшни хорa`.

Свети Николците облечени в пъстри народни носии по традиция с празнично окрасени коне и каруци тръгнаха към местността“Св. Никола“. Там малки и големи се включиха в изиграването на пролетни игри “Шимор“.

По обяд Николците бяха посрещнати от свещеника с хляб и мед под звуците на тържествен камбанен звън. Обиколиха храма за благословение, след което празничното веселие продължи на централния площад в града.

Великден в Добринище - цветна палитра от шарени яйца от млади невести, вкусни кулинарни гозби, бабини козунаци, пъстри народни носии и много празнично настроение.

Добавени коментари

Селянин от Добринище публикува:
12 Април 2018 | 23:08
Коя година са се провели тези тържества??? Защото се разчу,че за тази година са били отменени заради катастрофата с Баряката в знак на съпричастност.

Добавете Вашия коментар

TOP