Дъщеря на благоевградски бизнесмен нае 270 дка ниви в Дъбрава и Бистрица, ще става млад фермер

29 Юни 2018 | 18:07
0 коментара
Бизнес

21-годишната студентка по икономика в ЮЗУ Анелия Китанова нае вчера 11 ниви с обща площ от 267 856 кв.м в землищата на благоевградските села Дъбрава и Бистрица и ще става млад фермер. Дамата, завършила преди дни първи курс, се яви вчера на поредица от търгове за отдаване под наем на общинска земя, като срещу нея наддаваше майка й Васка Китанова, ръководител на общностния център „Ранно детско развитие“ към община Благоевград.

Семейството има къща в с. Дъбрава и през май отново на търг на общината нае овощна градина. Идеята на Анелия Китанова е да кандидатства по програмите за млад фирмер и да направи мащабно земеделско стопанство, в което да отглежда овошки, предимно бадеми и люцерна. Студентката призна, че ще разчита основно на помощта на баща си, известен бизнесмен с транспортна фирма, склад и магазин за строителни материали.

Тъй като земята е девета категория и няма условия за поливане, вероятно ще се наложи да се направят сондажни кладенци, коментираха участничките в търга. Нивите, които наеха, са в местностите Фурните и Ридо на село Дъбрава и в съседното бистришко землище в местностите Цветкови круши, Дайовец, Гьоловете, Белия камък и Палчето. За близо 270 дка наета площ годишно Анелия Китантова ще плаща на общината наем от 1926 лв. без ДДС.

Към земеделието се ориентира и служителят в ЮЗУ Александър Попкочев, син на декана на Факултета по педагогика доц. Траян Попкочев. Срещу 23 лв. на година той спечели наддаването срещу конкурента му Диляна Янева за нива от 1511 кв.м в местността Кромидището, а за 712 кв.м в местността Радина нива на с. Дъбрава ще плаща 12 лв. наем в период от 10 години.

Треньорът по езда Георги Праматаров загуби наддаването за две градини с обща площ от 1,7 дка с трайни насаждения в местността Корията, също в дъбравското землище. Нае ги Антон Алексов, който ще плаща общо 20 лв. без ДДС на година, за да ги ползва и обработва.

Само 9,50 лв. без ДДС пък ще плаща за 621 кв.м овощна градина в дъбравската местност Вировете Кремена Тарпелова. Началната цена бе 8,70 лв., а съперничката й в наддаването Красимира Димитрова предложи 9 лв. наем./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP