Държавата проверява всички къщи за гости, съставени са актове за над 10 млн. лева

30 Април 2019 | 14:32
0 коментара
Общество

За периода 2007-2014 година със средства на Програмата за развитие на селските райони са построени 746 къщи за гости.

Това отчете земеделският министър Румен Порожанов след заседание на кабинета.

Темата стана особено актуална през последните седмици, след като стана ясно, че в Сандански къща за гости не се използва по предназначение.

ЕК отказа коментар по случая с българските къщи за гости

До момента Фонд „Земеделие“ е направил проверка на 18% от къщите, съставени са актове и са предявени за възстановяване на средства в размер на 10 млн. лева.

За 32 от направените обекти е наредено собствениците да възстановят пълния размер на отпуснатата сума, съобщи Порожанов.

Полицията започва проверка на всички къщи за гости, построени с европари

Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро, заяви земеделският министър.


„Основен проблем е използването на къщите по предназначение,което налага да се направи цялостна масова проверка“, смята Порожанов.

Вътрешният министър Младен Маринов от своя страна заяви, че от миналата седмица НАП, МВР, Прокуратурата и Фонд „Земеделие“ проверяват всички къщи, дали са плащани съответните данъци в общините, дали са вписвани в полицейските управления настанените лица.

При нужда ще бъдат направени проверки и на изпълнителите и строителите на къщите за гости. „Целта е да видим дали има използване на евросредства не по предназначение“, каза още Маринов.

Скандалът с къщите за гости няма да доведе до загуба до европейско финансиране, увери Порожанов.

Добавете Вашия коментар

TOP